12 sep 2016 15:09

12 sep 2016 15:09

Finsk filmhöst på Odeon

SKÖVDE: Nytt samarbete ger möjligheten att se finsk film

Det är en diger filmhöst som redan har sparkat i gång i Kulturhuset i Skövde. Nytt för höstsäsongen är samarbetet mellan finska förvaltningsområdet och Skövde filmfestival. Under hösten kan man se fyra nya finska filmer på bio Odeon.

I Skövde finns det cirka 4 000 personer av svenskfinsk härkomst, och sedan 2012 ingår kommunen i det så kallade finska förvaltningsområdet. Inom kulturområdet kan det exempelvis innebära att Skövde kommun ska hjälpa till att spegla finsk kultur, och det är här samarbetet med Skövde filmfestival kommer in i bilden.

– Tidigare har vi bara kunna visa de finska filmerna för slutna sällskap genom finska föreningen, berättar Anoo Niskanen Naing, samordnare i det finska förvaltningsområdet. Nu kan alla se filmerna tack vare samarbetet med föreningen Skövde filmfestival.

Nu kan filmfestivalen marknadsföra och arrangera visningarna genom det nya samarbetet. Under hösten ska fyra nya finska filmer visas. De tre filmerna som vänder sig mot den vuxna publiken ska visas på tisdagskvällar, och under en onsdag i oktober ska en barnfilm visas. Till den filmen är det gratis entré, filmen ska även visas som skolbio för de elever som har finska som modersmålundervisning. Samtliga filmer kommer att visas med svensk undertext.

Först ut i det finska filmprogrammet för hösten är dramakomedin ”Love records” där filmens handling utspelar sig under mitten av 1960-talet. Rock ´n roll har gjort sitt intåg i den finska kulturen och på skivbolaget Love records blomstrar affärerna, men dock med motstånd från schlagerjättarna. I filmen följer man Love records uppgång och fall, artister som M A Numinen och Hurriganes är några kända namn från skivbolagets glansdagar.

”Jätten” är titeln på en fiktiv film som är inspirerad av en känd finsk skandal runt gruvan Talvivaara, temat är etik och korruption. Med filmen ”En mördares ansikte” kan man få se en något ovanlig finsk filmgenre, nämligen action och thriller. Filmen bygger på den Glasnyckel-belönade boken av Matti Rönkäs. Finsk actionfilm brukar ofta annars landa i olika typer av krigsfilmer som handlar om de olika krigshandlingar som rört landet.

Ristor Rappare är en känd bok- och filmfigur för barn i Finland, nu kan man möta honom i ett spännande äventyr som heter Risto Rappare och den snåle från Sevilla.

I Skövde finns det cirka 4 000 personer av svenskfinsk härkomst, och sedan 2012 ingår kommunen i det så kallade finska förvaltningsområdet. Inom kulturområdet kan det exempelvis innebära att Skövde kommun ska hjälpa till att spegla finsk kultur, och det är här samarbetet med Skövde filmfestival kommer in i bilden.

– Tidigare har vi bara kunna visa de finska filmerna för slutna sällskap genom finska föreningen, berättar Anoo Niskanen Naing, samordnare i det finska förvaltningsområdet. Nu kan alla se filmerna tack vare samarbetet med föreningen Skövde filmfestival.

Nu kan filmfestivalen marknadsföra och arrangera visningarna genom det nya samarbetet. Under hösten ska fyra nya finska filmer visas. De tre filmerna som vänder sig mot den vuxna publiken ska visas på tisdagskvällar, och under en onsdag i oktober ska en barnfilm visas. Till den filmen är det gratis entré, filmen ska även visas som skolbio för de elever som har finska som modersmålundervisning. Samtliga filmer kommer att visas med svensk undertext.

Först ut i det finska filmprogrammet för hösten är dramakomedin ”Love records” där filmens handling utspelar sig under mitten av 1960-talet. Rock ´n roll har gjort sitt intåg i den finska kulturen och på skivbolaget Love records blomstrar affärerna, men dock med motstånd från schlagerjättarna. I filmen följer man Love records uppgång och fall, artister som M A Numinen och Hurriganes är några kända namn från skivbolagets glansdagar.

”Jätten” är titeln på en fiktiv film som är inspirerad av en känd finsk skandal runt gruvan Talvivaara, temat är etik och korruption. Med filmen ”En mördares ansikte” kan man få se en något ovanlig finsk filmgenre, nämligen action och thriller. Filmen bygger på den Glasnyckel-belönade boken av Matti Rönkäs. Finsk actionfilm brukar ofta annars landa i olika typer av krigsfilmer som handlar om de olika krigshandlingar som rört landet.

Ristor Rappare är en känd bok- och filmfigur för barn i Finland, nu kan man möta honom i ett spännande äventyr som heter Risto Rappare och den snåle från Sevilla.