26 sep 2016 14:50

26 sep 2016 14:50

Dokumentärt med tvära kast

SKÖVDE: Filmhösten med sde.doc

Sex dokumentärfilmer visas på biograf Odeon i Skövde kulturhus under hösten.
– Det är tvära kast mellan filmerna, det är ingen slump utan fullt medvetet. Vi väljer att skildra olika delar av vår värld på olika sätt, säger Anders Ericsson i arbetsgruppen för sde.doc.

Arbetsgruppen för dokumentärfilm i Skaraborg och Skövde, förkortat sde.doc, har tagit fram sex dokumentärfilmer som visas på Odeon under hösten.

– Vi vill ge dokumentärfilmen en möjlighet att möta publiken som den i många fall är tänkt att göra, nämligen på biograf och inte bara att den hänvisas till tv, säger Anders Ericsson från Skövde kommun.

Filmerna speglar samtalsämnen i samhället eller är filmer som är aktuella på olika sätt.

– Även om dokumentärfilm normalt sett inte är någon kioskvältare så har vi ett betydande intresse för de filmer vi visar, vilket konkret innebär att vi kan ha allt från fullsatt och att vi får dubblera visningar till att vi har visningar för 15-20 personer. Vi har arbetat upp en ganska trogen publik.

Höstens säsong inleds söndagen den 2 oktober med filmen Where to invade next i regi av Michael Moore. I den jämför han Europeiska företeelser och samhällsförmåner med vad som finns eller saknas i USA.

– Han blir så förvånad när han kommer till en fransk skola där eleverna får en trerätters skollunch. Han visar exempel på vad amerikanska barn får att äta. De franska barnen tror inte sina ögon: Är det här verkligen mat?

Den 16 oktober visas Martha och Niki, två unga tjejer från Uganda respektive Etiopien som slår sig fram inom hiphopen. Regi av Tora Mkandawire Mårtens.

– En inspirerande och hoppfull film.

Tredje filmen heter Heart of a dog, i regi av Laurie Anderson, och visas den 30 oktober. Hon integrerar text, bild och musik i denna film som tar sin utgångspunkt i hennes hund. Samtidigt är det ett sorgearbete efter maken Lou Reed.

Palio av Cosima Spender visas den 6 november och handlar om den berömda hästkapplöpningen på torget i italienska Siena. Bortom Lampedusa av Gianfranco Rosi visas den 20 november och handlar om flyktingsituationen i Europa. Sista filmen i höst är Överlevarna i regi av Folke Rydén. Den visas den 4 december och skildrar några svenska familjer som förlorade en eller flera familjemedlemmar i tsunamin i Thailand annandag jul 2004.

Arbetsgruppen för dokumentärfilm i Skaraborg och Skövde, förkortat sde.doc, har tagit fram sex dokumentärfilmer som visas på Odeon under hösten.

– Vi vill ge dokumentärfilmen en möjlighet att möta publiken som den i många fall är tänkt att göra, nämligen på biograf och inte bara att den hänvisas till tv, säger Anders Ericsson från Skövde kommun.

Filmerna speglar samtalsämnen i samhället eller är filmer som är aktuella på olika sätt.

– Även om dokumentärfilm normalt sett inte är någon kioskvältare så har vi ett betydande intresse för de filmer vi visar, vilket konkret innebär att vi kan ha allt från fullsatt och att vi får dubblera visningar till att vi har visningar för 15-20 personer. Vi har arbetat upp en ganska trogen publik.

Höstens säsong inleds söndagen den 2 oktober med filmen Where to invade next i regi av Michael Moore. I den jämför han Europeiska företeelser och samhällsförmåner med vad som finns eller saknas i USA.

– Han blir så förvånad när han kommer till en fransk skola där eleverna får en trerätters skollunch. Han visar exempel på vad amerikanska barn får att äta. De franska barnen tror inte sina ögon: Är det här verkligen mat?

Den 16 oktober visas Martha och Niki, två unga tjejer från Uganda respektive Etiopien som slår sig fram inom hiphopen. Regi av Tora Mkandawire Mårtens.

– En inspirerande och hoppfull film.

Tredje filmen heter Heart of a dog, i regi av Laurie Anderson, och visas den 30 oktober. Hon integrerar text, bild och musik i denna film som tar sin utgångspunkt i hennes hund. Samtidigt är det ett sorgearbete efter maken Lou Reed.

Palio av Cosima Spender visas den 6 november och handlar om den berömda hästkapplöpningen på torget i italienska Siena. Bortom Lampedusa av Gianfranco Rosi visas den 20 november och handlar om flyktingsituationen i Europa. Sista filmen i höst är Överlevarna i regi av Folke Rydén. Den visas den 4 december och skildrar några svenska familjer som förlorade en eller flera familjemedlemmar i tsunamin i Thailand annandag jul 2004.