29 sep 2016 08:22

29 sep 2016 08:22

De la Motte skapar spännig

KRIMINALROMAN SLA HAR LÄST

Slutet på sommaren
Anders de la Motte
Forum

Anders de la Motte fick pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015 och han är säker på att skriva, ingen tvekan. Slutet på sommaren börjar också riktigt bra. Man kan känna det fruktansvärda hända, en femårig pojke försvinner. Alla letar – men pojken är borta. Det enda spåret är en sko. Kvar finns också det enorma tomrummet och frågorna och saknaden efter sonen och brodern. Den drabbade familjen rasar, ingen har kraft att hålla det som finns kvar uppe. När tjugo år har gått kommer en ung man till det gruppterapisamtal som systern leder – han minns ett försvinnande så likt det hon upplevt på nära håll. Det är ungefär där, eller några kapitel senare, som berättelsen börjar kännas lite spretig. Men för all del, det spretiga rätas upp och givetvis får de la Motte ihop det på slutet. Spännande blir det.

Lena Jonsson

Anders de la Motte fick pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015 och han är säker på att skriva, ingen tvekan. Slutet på sommaren börjar också riktigt bra. Man kan känna det fruktansvärda hända, en femårig pojke försvinner. Alla letar – men pojken är borta. Det enda spåret är en sko. Kvar finns också det enorma tomrummet och frågorna och saknaden efter sonen och brodern. Den drabbade familjen rasar, ingen har kraft att hålla det som finns kvar uppe. När tjugo år har gått kommer en ung man till det gruppterapisamtal som systern leder – han minns ett försvinnande så likt det hon upplevt på nära håll. Det är ungefär där, eller några kapitel senare, som berättelsen börjar kännas lite spretig. Men för all del, det spretiga rätas upp och givetvis får de la Motte ihop det på slutet. Spännande blir det.

Lena Jonsson