29 sep 2016 06:00

29 sep 2016 06:00

En serie av utställningar

SKÖVDE: Skaraborgska serieskapare presenterade sitt utställningsprojekt på Bokmässan

Det finns flera serieskapare från Skaraborg, och under Bokmässan så passade de på att berätta om sitt nya utställningsprojekt. En vandringsutställning planeras och den ska ut på turné runt om i Skaraborg under nästa år.
– Vi vill stimulera och inspirera till att skapa en återväxt med nya serieskapare också. säger Nicolas Krizan.

Finns det serieskapare från Skaraborg? Jo, flera stycken faktiskt, vilket visade sig när Nicolas Krizan träffade några av dem vid ett evenemang för tecknade serier.

Det är framför allt två platser som är mötesarena för de svenska serieskaparna och det är Stockholms internationella seriefestival samt Bokmässan.

– Vi kom på att vi faktiskt var överraskande många som jobbar med serier på ett eller annat sätt, och som bor i eller är bördiga från Skaraborg. På så vis föddes idén till att göra något tillsammans, berättar Nicolas Krizan, som till vardags jobbar som grafisk formgivare i Skövde.

Nu vill seriegänget bli en slags ambassadör för den tecknade serien som uttrycksform. Spännvidden är stor bland de olika serierna, det finns både färgglada barnserier eller svartvita, alternativa serier för vuxna.

Flera av serieskaparna arbetar i huvudsak med illustrationer, det rör sig om bilder till allt ifrån skolböcker, tidningar och till reklam. På vandringsutställningen som ska komma i gång under våren 2017 så ska man visa både originalbilder samt färdiga tidningar och böcker.

En av dem, Joakim Gunnarsson från Vedum, jobbar dock med serier på heltid. Han arbetar på förlaget som ger ut tidningen Bamse.

– Den tidningen får man anse är flaggskeppet inom den svenska serieproduktionen, säger Nicolas Krizan.

Av de 13 som deltar i serieprojektet så var det Nicolas Krizan, Patrik Nyström, Jonas Andersson och Christina Jonsson som besökte Bokmässan för att tala om serieprojektet.

Finns det serieskapare från Skaraborg? Jo, flera stycken faktiskt, vilket visade sig när Nicolas Krizan träffade några av dem vid ett evenemang för tecknade serier.

Det är framför allt två platser som är mötesarena för de svenska serieskaparna och det är Stockholms internationella seriefestival samt Bokmässan.

– Vi kom på att vi faktiskt var överraskande många som jobbar med serier på ett eller annat sätt, och som bor i eller är bördiga från Skaraborg. På så vis föddes idén till att göra något tillsammans, berättar Nicolas Krizan, som till vardags jobbar som grafisk formgivare i Skövde.

Nu vill seriegänget bli en slags ambassadör för den tecknade serien som uttrycksform. Spännvidden är stor bland de olika serierna, det finns både färgglada barnserier eller svartvita, alternativa serier för vuxna.

Flera av serieskaparna arbetar i huvudsak med illustrationer, det rör sig om bilder till allt ifrån skolböcker, tidningar och till reklam. På vandringsutställningen som ska komma i gång under våren 2017 så ska man visa både originalbilder samt färdiga tidningar och böcker.

En av dem, Joakim Gunnarsson från Vedum, jobbar dock med serier på heltid. Han arbetar på förlaget som ger ut tidningen Bamse.

– Den tidningen får man anse är flaggskeppet inom den svenska serieproduktionen, säger Nicolas Krizan.

Av de 13 som deltar i serieprojektet så var det Nicolas Krizan, Patrik Nyström, Jonas Andersson och Christina Jonsson som besökte Bokmässan för att tala om serieprojektet.