05 okt 2016 21:51

05 okt 2016 21:51

Unga musiker avslöjade en symfoniorkesters hemlisar

SKÖVDE: Unga symfoniker spelade i Stadsteatern

Västra Götalands ungdomssymfoniker, Vägus, visar att klassisk musik kan vara hur kul och spännande som helst. Eller vad sägs om det pedagogiska greppet för att visa publiken hur långt ett valthorn egentligen är, det är bara att rulla ut en lång trädgårdsslang bland symfoniorkestern och spela en trudelutt på slangen.

Höstens föreställning med Västra Götalands ungdomssymfoniker, Vägus, har titeln Crash course, och mycket riktigt så får publiken en riktig snabbkurs i vad en symfoniorkester består av för delar. Under onsdagen gav de tre föreställningar i Stadsteatern i Skövde, två för skolor samt en kvällskonsert.

Med en pinfärsk version av Benjamin Brittens orkesterverk, The young persons guide to the orchestra från 1946, får publiken en rolig inblick i symfoniorkesterns värld. För att presentera de olika delarna av orkestern har man valt greppet att ha två frågvisa personer på scenen, nämligen ”reportrar från tv” som ska göra ett tv-inslag.

Det roliga och annorlunda sättet gör att man får svar på allt ifrån hur många glasflaskor man får blåsa i för att låta som en tvärflöjt, till hur ljudet i ett stråkinstrument uppstår. Det visas med att flera spelar på kanten av ett vinglas. Tvärflöjten har med sina klaffar 36 olika stämmor vilket snabbt demonstreras för publiken.

– Vad är det här för avloppsrör då, frågar reportern Shirin en av dem i orkestern som spelar valthorn. För att klangen ska bli fin måste valthornet vara långt, men praktiskt nog är hornet ihoprullat. En trädgårdslang som ormar sig runt bland orkestern får illustrera längden.

Orkestern bjöd även på musik av Pharell Williams och Johannes Brahms.

Höstens föreställning med Västra Götalands ungdomssymfoniker, Vägus, har titeln Crash course, och mycket riktigt så får publiken en riktig snabbkurs i vad en symfoniorkester består av för delar. Under onsdagen gav de tre föreställningar i Stadsteatern i Skövde, två för skolor samt en kvällskonsert.

Med en pinfärsk version av Benjamin Brittens orkesterverk, The young persons guide to the orchestra från 1946, får publiken en rolig inblick i symfoniorkesterns värld. För att presentera de olika delarna av orkestern har man valt greppet att ha två frågvisa personer på scenen, nämligen ”reportrar från tv” som ska göra ett tv-inslag.

Det roliga och annorlunda sättet gör att man får svar på allt ifrån hur många glasflaskor man får blåsa i för att låta som en tvärflöjt, till hur ljudet i ett stråkinstrument uppstår. Det visas med att flera spelar på kanten av ett vinglas. Tvärflöjten har med sina klaffar 36 olika stämmor vilket snabbt demonstreras för publiken.

– Vad är det här för avloppsrör då, frågar reportern Shirin en av dem i orkestern som spelar valthorn. För att klangen ska bli fin måste valthornet vara långt, men praktiskt nog är hornet ihoprullat. En trädgårdslang som ormar sig runt bland orkestern får illustrera längden.

Orkestern bjöd även på musik av Pharell Williams och Johannes Brahms.