11 okt 2016 06:00

11 okt 2016 07:10

"Det blir som alltid en berg- och dalbana"

SKÖVDE: Gardell till Skövde i vår med jubileumsföreställning

Den 24 mars kommer Jonas Gardell till Skövde. Med sig har han föreställningen ”30 år tillsammans”.
– Den berättar om min resa från utanförskapet och hur ufot rotade sig, säger han till SLA.

För 30 år sedan, 1986, debuterade Jonas Gardell både på scenen och som författare. Ett jubileum och en era som har kokats ner till föreställningen ”30 år tillsammans”.

– Från början var tanken att det skulle bli en best of av tidigare grejer och jag skulle bara göra tio föreställningar. Men när jag repade in de gamla sketcherna började jag skriva lite nya grejer till och det slutade med att allt blev nytt, berättar Gardell.

– Jag tyckte att det blev såpass roligt och angeläget att jag inte bara ville göra tio föreställningar utan en hel turné.

Inte minst upptäckte han när han gick igenom det gamla materialet hur mycket både han själv och samhället runt honom har förändrats.

Annan position

– Jag har ju alltid skämtat om Mark och där är det en enorm skillnad. I början var det ju inte okej att prata om att man levde ihop med en annan man, nu är det ingen som reagerar.

Och din position i kultur-Sverige har väl förändrats ordentligt också?

– Absolut. De 30 åren handlar mycket om en resa från ett utanförskap till någon som är här för att stanna. Jag såg till exempel nu på gamla bilder att förr hade jag alltid en väska med mig på scenen som om jag inte tillhörde utan bara råkat passera förbi.

Efter att har satt upp showen i Stockholm i våras så kommer nu Gardell ge sig ut på turné över hela landet under hösten och våren 2017. Den 24 mars kommer han till Skövde.

– Jag har inte turnerat ordentligt sedan 2012 så jag är riktigt laddad. Nu har jag ju betat av premiären tidigare så det slipper man oroa sig för vilket ju såklart ger en trygghet.

Stort intresse

– Det blir som allt jag gör en berg- och dalbana mellan roligt och allvarligt och mellan djupa och triviala ämnen.

Är det skillnad på att spela i Stockholm jämfört med ute i landet?

– Det är nästan roligare att åka ut. I Stockholm har ju hardcore-publiken spätts ut i och med att jag har gjort många föreställningar. Nu blir det bara de som är riktigt intresserade och det märks på biljettsuget att många vill se den.

För 30 år sedan, 1986, debuterade Jonas Gardell både på scenen och som författare. Ett jubileum och en era som har kokats ner till föreställningen ”30 år tillsammans”.

– Från början var tanken att det skulle bli en best of av tidigare grejer och jag skulle bara göra tio föreställningar. Men när jag repade in de gamla sketcherna började jag skriva lite nya grejer till och det slutade med att allt blev nytt, berättar Gardell.

– Jag tyckte att det blev såpass roligt och angeläget att jag inte bara ville göra tio föreställningar utan en hel turné.

Inte minst upptäckte han när han gick igenom det gamla materialet hur mycket både han själv och samhället runt honom har förändrats.

Annan position

– Jag har ju alltid skämtat om Mark och där är det en enorm skillnad. I början var det ju inte okej att prata om att man levde ihop med en annan man, nu är det ingen som reagerar.

Och din position i kultur-Sverige har väl förändrats ordentligt också?

– Absolut. De 30 åren handlar mycket om en resa från ett utanförskap till någon som är här för att stanna. Jag såg till exempel nu på gamla bilder att förr hade jag alltid en väska med mig på scenen som om jag inte tillhörde utan bara råkat passera förbi.

Efter att har satt upp showen i Stockholm i våras så kommer nu Gardell ge sig ut på turné över hela landet under hösten och våren 2017. Den 24 mars kommer han till Skövde.

– Jag har inte turnerat ordentligt sedan 2012 så jag är riktigt laddad. Nu har jag ju betat av premiären tidigare så det slipper man oroa sig för vilket ju såklart ger en trygghet.

Stort intresse

– Det blir som allt jag gör en berg- och dalbana mellan roligt och allvarligt och mellan djupa och triviala ämnen.

Är det skillnad på att spela i Stockholm jämfört med ute i landet?

– Det är nästan roligare att åka ut. I Stockholm har ju hardcore-publiken spätts ut i och med att jag har gjort många föreställningar. Nu blir det bara de som är riktigt intresserade och det märks på biljettsuget att många vill se den.