05 jan 2017 10:00

07 jan 2017 09:43

Amanda brinner för teater och musikal

PORTRÄTT: Aktuell i West Side Story

Amanda Nilsson Bornhall brinner för teater och musikal och har varit med i många av Revymakarnas uppsättningar. Just nu är hon aktuell i West Side Story som har premiär under torsdagen.
– Den har alla element en musikal ska ha och det är en tidlös historia.

År 2000. Revymakarna sätter upp Emil i Lönneberga. Hans syster Ida spelas av två flickor som heter Amanda. Den ena av dem är 8-åriga Amanda Nilsson Bornhall.

– Jag minns att det inte var så svårt, det var häftigt och jag var inte nervös. Vi fick varsin katt som vi sedan fick behålla, säger Amanda, 17 år senare och nyss 25 år fyllda.

Emil var starten och sedan dess har Amanda varit med i många av Revymakarnas uppsättningar: Pippi, Ronja, Klas Klättermus, Annie, Oliver, Askungen ... Men hon också spelat Sandy i Grease med Skövde operettsällskap (i dag Scenproduktion).

– Det var då jag bestämde mig för att bli musikalartist, jag var 17 år, fick göra en huvudroll och jobba mer ingående med en roll.

Efter musikgymnasiet gick hon ett år på musikteaterskolan i Bjärnum och förra året var hon klar med sin treåriga utbildning till musikalartist på Balettakademin i Göteborg.

– Det är svårt att få jobb, men det visste jag innan. Det är svårt att vara kräsen som jag är, jag vill inte göra show just nu, jag vill göra teater och musikal, det är det jag brinner för. Men jag kanske får ändra mig.

Ett annat alternativ är att sätta upp något eget och på så sätt skapa jobben själv. Hon bär också på en dröm att regissera.

Men just nu är hon fullt upptagen med att spela i Revymakarnas West Side Story på stadsteatern i Skövde kulturhus.

– Vi är ett tajt gäng, sammansvetsat, det funkar så bra och är så himla kul.

När SLA pratar med Amanda är det två dagar kvar till premiären. Nu för tiden blir hon nervös, men hon har också blivit bättre på att hantera sin nervositet.

– Ju mer man lär sig desto mindre känns det som man kan. Men nu får vi äntligen möta publiken. Jag får en kick av det, det är hur häftigt som helst med publikresponsen. Det är bästa känslan jag vet.

I Amandas ögon är West Side Story en av världens bästa musikaler.

– Den kallas ju världens bästa musikal. Den har alla element en musikal ska ha och det är en tidlös historia, det är ju Romeo och Julia. Den är välgjord och välskriven. Det är fantastisk musik, det finns så många nyanser att man kan förstå hela musikalen utan text.

Amanda spelar en av huvudrollerna, Maria, och hon har lagt ner mycket arbete på att gå in i karaktären.

– Ju mer jag vet om en karaktär som skådis, desto lättare blir det. Jag hittar inte på en ny människa, utan plockar från mig själv och förstärker karaktärsdragen. Maria är väldigt olik mig själv på många sätt, men det finns också vissa likheter, som att vi är modiga kvinnor och vågar tro på att kärleken övervinner allt.

År 2000. Revymakarna sätter upp Emil i Lönneberga. Hans syster Ida spelas av två flickor som heter Amanda. Den ena av dem är 8-åriga Amanda Nilsson Bornhall.

– Jag minns att det inte var så svårt, det var häftigt och jag var inte nervös. Vi fick varsin katt som vi sedan fick behålla, säger Amanda, 17 år senare och nyss 25 år fyllda.

Emil var starten och sedan dess har Amanda varit med i många av Revymakarnas uppsättningar: Pippi, Ronja, Klas Klättermus, Annie, Oliver, Askungen ... Men hon också spelat Sandy i Grease med Skövde operettsällskap (i dag Scenproduktion).

– Det var då jag bestämde mig för att bli musikalartist, jag var 17 år, fick göra en huvudroll och jobba mer ingående med en roll.

Efter musikgymnasiet gick hon ett år på musikteaterskolan i Bjärnum och förra året var hon klar med sin treåriga utbildning till musikalartist på Balettakademin i Göteborg.

– Det är svårt att få jobb, men det visste jag innan. Det är svårt att vara kräsen som jag är, jag vill inte göra show just nu, jag vill göra teater och musikal, det är det jag brinner för. Men jag kanske får ändra mig.

Ett annat alternativ är att sätta upp något eget och på så sätt skapa jobben själv. Hon bär också på en dröm att regissera.

Men just nu är hon fullt upptagen med att spela i Revymakarnas West Side Story på stadsteatern i Skövde kulturhus.

– Vi är ett tajt gäng, sammansvetsat, det funkar så bra och är så himla kul.

När SLA pratar med Amanda är det två dagar kvar till premiären. Nu för tiden blir hon nervös, men hon har också blivit bättre på att hantera sin nervositet.

– Ju mer man lär sig desto mindre känns det som man kan. Men nu får vi äntligen möta publiken. Jag får en kick av det, det är hur häftigt som helst med publikresponsen. Det är bästa känslan jag vet.

I Amandas ögon är West Side Story en av världens bästa musikaler.

– Den kallas ju världens bästa musikal. Den har alla element en musikal ska ha och det är en tidlös historia, det är ju Romeo och Julia. Den är välgjord och välskriven. Det är fantastisk musik, det finns så många nyanser att man kan förstå hela musikalen utan text.

Amanda spelar en av huvudrollerna, Maria, och hon har lagt ner mycket arbete på att gå in i karaktären.

– Ju mer jag vet om en karaktär som skådis, desto lättare blir det. Jag hittar inte på en ny människa, utan plockar från mig själv och förstärker karaktärsdragen. Maria är väldigt olik mig själv på många sätt, men det finns också vissa likheter, som att vi är modiga kvinnor och vågar tro på att kärleken övervinner allt.