17 mar 2017 10:00

17 mar 2017 10:00

Logik är granne med kaos

SHOW: "Livet är alldeles för viktigt för att ta på fullaste allvar"

En fredagskväll i Kulturhuset tillsammans med en ekonomiprofessor. Låter det som något man skriver om på nöjessidan?
– Haha, I bästa fall kan man ha väldigt roligt med mig, och i näst bästa fall kan man ha väldigt roligt åt mig, säger Micael Dahlen som till vardags jobbar på Handelshögskolan i Stockholm.

Han dyker ofta upp i tv med sina teorier och har skrivit flera böcker. Just nu är han ute med en show som bygger på hans bok Kaosologi.

– Det är mitt sätt att få ihop logiken i det här kaoset som livet ofta verkar te sig som. Både i det stora – varför man råkar bli professor – eller varför man råkar hamna med just den personen man hamnar i sängen med.

Ville bli rockstjärna

43-årige Dahlen närde rockstjärnedrömmar som ung och väntade bara på att bli upptäckt. Under tiden hann han som 34-åring i stället bli professor och nu turnerar han runt som infotainer.

– Jag öppnar upp min skalle på ett sätt jag aldrig vågat göra tidigare. Det blir en massa allvarliga och roliga saker, jag tycker livet är alldeles för viktigt för att ta på fullaste allvar.

Tre månader in på 2017 och många har kanske fått svårt att hålla sina nyårslöften.

Professor Dahlen höll 40 stycken förra året.

Älskar broccoli

Alltifrån att börja äta och gilla broccoli – till att sluta med vita lögner och att inte stresspringa till exempelvis bussen.

– Jag hade bestämt mig för att göra 40 ändringar i mitt liv, men inte exakt vad. Det tog jag vecka för vecka, helt enligt kaosologin.

Jag har usel karaktär. Vad ska jag göra för att hålla mig borta från chokladen och chipsen i helgen?

– Det finns två varianter. Det ena är att ersätta chokladen med något annat. Att du tar typ broccoli när du blir sugen på choklad. Efter fjortonde gången kommer du gilla det, det finns studier gjorda på det.

– Det andra sättet är att tillåta dig äta choklad när du vill, men då måste du göra så många armhävningar du kan innan. Jag testade det när jag skulle få mig själv att sluta kolla på telefonen precis hela tiden. Det ledde till att jag klarade av en helsikes massa armhävningar. Jag blev i en jäkla bra form.

Han dyker ofta upp i tv med sina teorier och har skrivit flera böcker. Just nu är han ute med en show som bygger på hans bok Kaosologi.

– Det är mitt sätt att få ihop logiken i det här kaoset som livet ofta verkar te sig som. Både i det stora – varför man råkar bli professor – eller varför man råkar hamna med just den personen man hamnar i sängen med.

Ville bli rockstjärna

43-årige Dahlen närde rockstjärnedrömmar som ung och väntade bara på att bli upptäckt. Under tiden hann han som 34-åring i stället bli professor och nu turnerar han runt som infotainer.

– Jag öppnar upp min skalle på ett sätt jag aldrig vågat göra tidigare. Det blir en massa allvarliga och roliga saker, jag tycker livet är alldeles för viktigt för att ta på fullaste allvar.

Tre månader in på 2017 och många har kanske fått svårt att hålla sina nyårslöften.

Professor Dahlen höll 40 stycken förra året.

Älskar broccoli

Alltifrån att börja äta och gilla broccoli – till att sluta med vita lögner och att inte stresspringa till exempelvis bussen.

– Jag hade bestämt mig för att göra 40 ändringar i mitt liv, men inte exakt vad. Det tog jag vecka för vecka, helt enligt kaosologin.

Jag har usel karaktär. Vad ska jag göra för att hålla mig borta från chokladen och chipsen i helgen?

– Det finns två varianter. Det ena är att ersätta chokladen med något annat. Att du tar typ broccoli när du blir sugen på choklad. Efter fjortonde gången kommer du gilla det, det finns studier gjorda på det.

– Det andra sättet är att tillåta dig äta choklad när du vill, men då måste du göra så många armhävningar du kan innan. Jag testade det när jag skulle få mig själv att sluta kolla på telefonen precis hela tiden. Det ledde till att jag klarade av en helsikes massa armhävningar. Jag blev i en jäkla bra form.