Skapade tid – skrev bok

SKÖVDE: Maria Richardsson debuterar med bok för unga vuxna

Har man inte tid, får man skapa tid. Det gjorde Maria Richardsson i Igelstorp och nu har hennes dröm om att ge ut en bok blivit verklighet. I höst släpps 80-talsromanen ”Den blomstertid nu kommer”.
– Det är jobbiga scener stundtals och när jag skrivit kunde de göra mig ganska uppriven, ledsen och arg. Samtidigt måste jag också säga att det funkar som terapi att skriva om man själv har något problem, berättar hon.

Att skriva har varit Maria Richardssons intresse hela livet.

– Det var det roligaste som fanns i skolan och redan när jag började högstadiet visste jag att jag ville bli författare. När vi skrev uppsats och fick i uppgift att skriva en hel sida, skrev jag 25-30.

Hon skrev noveller, dikter, låttexter och hade 57 brevvänner över hela världen.

– Jag skrev. Hela tiden.

Hon ville skriva en bok redan då och hon började också på många som rann ut i sanden på grund av en annan idé efter 30-50 sidor.

– Då, när jag var 15, skrev jag om den glamourösa världen som jag hoppades skulle vänta när jag blev vuxen. Jag skrev om rika människor i USA, det tyckte jag var häftigt då.

Mammaledig

Åren gick. Maria Richardsson ville så gärna skriva. Men det var svårt att hitta tiden. När hon var mammaledig med yngsta sonen, nu elva år, bestämde hon sig för att hon hade lite tid över. Nu skulle hon skriva en bok efter konstens alla regler. När hon satt där och grunnade på vad hon skulle skriva om så dök det upp en idé om att skriva om högstadiet.

– I mitt liv var det på vissa sätt en väldigt bra tid, men också väldigt jobbig. Många i dag säger att det var bättre förr, men allt var inte bättre. En del saker var betydligt sämre på 80-talet. Då skulle allt sopas under mattan. Om man hade problem sa vuxna: Jaja, det blir säkert bra, vila så går det över”. Nu för tiden är vuxna mer medvetna om psykisk ohälsa.

Fyra huvudkaraktärer

Boken är en 80-talsroman med fyra huvudkaraktärer som Maria Richardsson har försökt göra så olika som möjligt. Det är Linda som känner sig osynlig, hon vill bli populär och ha en massa kompisar, hon har många åsikter men vågar inte säga vad hon tycker, hennes dröm är att nian ska ta slut och att allt ska bli bättre när hon börjar gymnasiet. Det är Sofi som är skolans populäraste tjej, hon är jättesnygg, alla tjejer ser upp till henne och alla killar vill vara ihop med henne. Det är Anna som är svårt mobbad, hon är duktig i alla ämnen, något som många stör sig på och hennes mål är att i vissa lägen att bara överleva dagen. Den fjärde och sista karaktären heter Sussi. Hon är ett år äldre, men blir av olika anledningar inblandad i de andra tre tjejernas liv. Hon bor i lägenhet med sin alkoholiserade mamma och lever i en destruktiv tillvaro.

– Boken utspelar sig i nian, det är därför boken heter ”Den blomstertid nu kommer”, säger Maria Richardsson som är noga med att påpeka att inga av hennes gamla klasskamrater har fått ge liv åt någon av karaktärerna.

Schemalade skrivandet

Hon hann skriva vissa scener när hon var mammaledig, när hon började jobba så saknades tiden återigen. Men boken fanns hela tiden i bakhuvudet och för tre-fyra år sedan sa hennes man till henne att om hon ville skriva boken så fick hon skapa tid att skriva. Det hela löstes genom att schemalägga skrivandet.

– Till slut blev boken skriven, jag höll på intensivt med den i ett år. När den var klar kände jag att jag verkligen ville ha den utgiven.

Hon skickade den till förlag, hoppades men blev refuserad. Så hon tog hjälp av en lektör, som tyckte att både storyn och karaktärerna var bra och kom med tips för att förbättra boken.

– Jag var noga med att vara realistisk och inte överdriva. Hon sa att jag var tvungen att komma på en rejäl twist. Så det gjorde jag och jag gjorde också boken mer känslosam.

Känns fantastiskt

När lektören gjort tummen upp skickade Maria Richardsson återigen boken till förlag. Den här gången fick hon inte bara ett nej, utan en förklaring, och två förlag visade intresse och sa till slut ja. Hon valde Lindskog förlag och i höst ges boken, som är för unga vuxna, ut.

– Det känns fantastiskt, det här är min dröm och jag är jätteglad, säger Maria Richardsson som redan börjat skriva på en uppföljare och bär på fler bokidéer.

30 maj 2017 06:00

30 maj 2017 06:00