28 jun 2017 10:37

28 jun 2017 11:03

Mitt möte med Michael Nyqvist

MINNE: Inspelningen av Arnfilmerna

– Jag vill hemskt gärna återvända för att titta på gamla stenar. Sånt gillar jag.
Jag vet inte om Michael Nyqvist kom tillbaka till Skaraborg, men under intervjun den här stekheta junidagen hoppades han i alla fall det.

Skådespelaren Michael Nyqvist gick bort på tisdagen, och många uttrycker chock och sorg över att han rycktes bort alltför tidigt. Själv tycker jag att han var en lysande aktör, både på scenen och vita duken.

Etsat sig fast

För nästan precis tio år sedan intervjuade jag honom i samband med inspelningen av Arnfilmerna. Fredagen den 8 juni 2007 var pressen inbjuden till kalkstensbrottet på Kinnekulle, och det var en solig och stekhet dag.

Michael Nyqvist spelade Arns pappa Magnus Folkesson, och under lunchrasten fick jag en intervju med honom till SLA och Mariestads-Tidningen.

Det har gått många år sedan den här dagen, men intervjun har etsat sig fast. Kanske för att han var en känd skådespelare, men kanske ännu mer för att han var lite speciell att prata med.

Svävade iväg

Han hade ett intressant sätt att sväva iväg i olika associationsbanor, förlora sig i någon tanke, se lite frånvarande ut, för att sedan direkt återvända och vara helt fokuserad på intervjun.

Han var vänlig, stillsam, tog sig tid att svara och var uppmärksam. Han berättade att han var intresserad av historia men att Skaraborgs historiska platser var okända för honom. Han sa att han tyckte att det var vackert, och att han ville komma tillbaka.

– Jag vill hemskt gärna återvända för att titta på gamla stenar. Sånt gillar jag.

Han gillade stämningen i inspelningsteamet och förklarade hur han ville att det skulle kännas.

– Det bästa för mig är när jag får riktigt bra kontakt med situationen i scenen, och jag känner att det är trovärdigt och äkta.

Skådespelaren Michael Nyqvist gick bort på tisdagen, och många uttrycker chock och sorg över att han rycktes bort alltför tidigt. Själv tycker jag att han var en lysande aktör, både på scenen och vita duken.

Etsat sig fast

För nästan precis tio år sedan intervjuade jag honom i samband med inspelningen av Arnfilmerna. Fredagen den 8 juni 2007 var pressen inbjuden till kalkstensbrottet på Kinnekulle, och det var en solig och stekhet dag.

Michael Nyqvist spelade Arns pappa Magnus Folkesson, och under lunchrasten fick jag en intervju med honom till SLA och Mariestads-Tidningen.

Det har gått många år sedan den här dagen, men intervjun har etsat sig fast. Kanske för att han var en känd skådespelare, men kanske ännu mer för att han var lite speciell att prata med.

Svävade iväg

Han hade ett intressant sätt att sväva iväg i olika associationsbanor, förlora sig i någon tanke, se lite frånvarande ut, för att sedan direkt återvända och vara helt fokuserad på intervjun.

Han var vänlig, stillsam, tog sig tid att svara och var uppmärksam. Han berättade att han var intresserad av historia men att Skaraborgs historiska platser var okända för honom. Han sa att han tyckte att det var vackert, och att han ville komma tillbaka.

– Jag vill hemskt gärna återvända för att titta på gamla stenar. Sånt gillar jag.

Han gillade stämningen i inspelningsteamet och förklarade hur han ville att det skulle kännas.

– Det bästa för mig är när jag får riktigt bra kontakt med situationen i scenen, och jag känner att det är trovärdigt och äkta.