07 jul 2017 10:50

07 jul 2017 10:50

Spanar efter fler intryck

MARIESTAD: Författarbesök i klassisk miljö

Författaren David Bergman trivs i Skaraborg, och har hämtat viss inspiration till sina böcker här.
– Jag samlar intryck hela tiden.

David Bergman, 37-åring från Kalix som hamnat i Enköping, har via böckerna ”36 timmar” och ”6 dagar” blivit ett namn bland dem som gillar action med inslag av terrorism och militärer. Han har även skrivit olika faktaböcker, men nu har han vänt sig till en annan publik.

Han är arméofficer och försvarsmaktsdoktorand om psykologin bakom prestationer under extrem stress. Forskningen går kortfattat ut på att ta reda på varför vissa soldater blir duktigare på vissa saker. Med hjälp av resultatet kan militären och flera blåljusorganisationer bland annat optimera utbildningar.

– Då kan man förhindra att någon mår dåligt i efterhand. Det är ju svårt att studera hur människor reagerar i extrema situationer.

Bergman besöker ofta K3 i Karlsborg, inte minst i samband med doktorandarbetet, och har gått ett år på markstridsskolan i Skövde. Han är väl bekant med Skaraborg.

– Skövde och Billingen har en härlig natur. Karlsborg lever upp på sommaren, och jag passerar ofta genom Skaraborg.

Har de inspirerat dig under bokskrivandet, det handlar ju mycket om militärer och jägarsoldater?

– Jag samlar intryck och impulser hela tiden.

Den första idén till ”36 timmar” fick David under en föreläsning, embryot till ”6 dagar” kom på Arlanda då David väntade på ett plan.

Den här tisdagen gör han ett stopp i Mariestad, på väg ned till Halmstad för en kurs. Hamnområdet visar upp sig från sin bästa sida och David gillar det han ser. Hans intresse för kulturella miljöer och gamla byggnader öppnar troligen för fler besök.

Samtalet glider raskt in på hans båda deckare. De handlar om olika angrepp på Sverige, och hur plikttrogna och patriotiska militärer ser till att terrorister och andra onda krafter stoppas. Berättelserna är skrivna i ett raskt tempo, händelserika och oftast är det tydligt om karaktärerna är onda eller goda.

– Det ska vara enkelt för läsaren att ta till sig handlingen.

Kvinnlig hjälte

Johanna Lindström, general som blir överbefälhavare i den första boken, är hjältinnan. Tonårsmamman är en stark kvinna i en mansdominerad värld, sätter sitt land före sitt eget välbefinnande och lyckas lotsa Sverige ur de svåra kriserna.

– När karaktären dök upp så var det en kvinna, men det var inget jag tänkte på innan. Samtidigt har vi svårt med militära hjältar. Om det hade varit en manlig hade det nästan blivit ett pekoral.

Lindström verkar dock ha gjort sitt. Om och när det bli en tredje bok, lär det bli en annan huvudkaraktär.

– Helikopterpiloten Viktoria Maxander har en bra karaktär, säger David utan att avslöja något ytterligare.

Bergman beskriver en ofta mörk och instabil framtidsbild. När han, för flera år sedan, fick idén till den första boken var inte avlyssning, pejling av mobiler och andra sofistikerade sätt att ha kontroll över en människa etablerade. I böckerna används metoderna av terrorister i ett helt annat syfte än vad som var tänkt från början.

– När metoderna vi har för att skydda människor och samhället i stället används för att kontrollera kan det gå illa.

I ”6 dagar” slår terroristerna bland annat till mot bankernas betal- och kortsystem. Effekterna av att folk inte kan ta ut pengar eller handla med betalkort, i ett samhälle som är på väg mot kontantlöshet, är inte svåra att räkna ut.

– Vi är väldigt sårbara. Ett stopp behöver inte hålla på i så många dygn för att folk ska bli desperata.

Psyopsförband

I sin militära gärning sysslar David med psykologiska operationer. Han var med och grundade ett psyopsförband och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan.

– I alla lågintensiva konflikter är det få stora slag. Det gäller att sprida information, få aktörerna att prata med varandra och att skolor och rättsväsen börjar fungera. I Afghanistan handlade det bland annat om att marknadsföra Sverige, tala om för alla vilket bra jobb vi gör för att det ska bli fred. Vet inte befolkningen det så spelar det ingen roll vad vi gör militärt.

Nämn något konkret!

– Det gällde att få barn att sluta peka med leksakspistoler mot våra soldater och skapa tipslinjer för att få kontroll över vad som hände.

Någon tanke på att avsluta den militära karriären och satsa hela på författandet har inte David Bergman.

Han skrattar gott när frågan kommer.

– Det här är min hobby. Vad skulle jag skriva om jag inte hade alla galningar runt omkring mig?

David Bergman, 37-åring från Kalix som hamnat i Enköping, har via böckerna ”36 timmar” och ”6 dagar” blivit ett namn bland dem som gillar action med inslag av terrorism och militärer. Han har även skrivit olika faktaböcker, men nu har han vänt sig till en annan publik.

Han är arméofficer och försvarsmaktsdoktorand om psykologin bakom prestationer under extrem stress. Forskningen går kortfattat ut på att ta reda på varför vissa soldater blir duktigare på vissa saker. Med hjälp av resultatet kan militären och flera blåljusorganisationer bland annat optimera utbildningar.

– Då kan man förhindra att någon mår dåligt i efterhand. Det är ju svårt att studera hur människor reagerar i extrema situationer.

Bergman besöker ofta K3 i Karlsborg, inte minst i samband med doktorandarbetet, och har gått ett år på markstridsskolan i Skövde. Han är väl bekant med Skaraborg.

– Skövde och Billingen har en härlig natur. Karlsborg lever upp på sommaren, och jag passerar ofta genom Skaraborg.

Har de inspirerat dig under bokskrivandet, det handlar ju mycket om militärer och jägarsoldater?

– Jag samlar intryck och impulser hela tiden.

Den första idén till ”36 timmar” fick David under en föreläsning, embryot till ”6 dagar” kom på Arlanda då David väntade på ett plan.

Den här tisdagen gör han ett stopp i Mariestad, på väg ned till Halmstad för en kurs. Hamnområdet visar upp sig från sin bästa sida och David gillar det han ser. Hans intresse för kulturella miljöer och gamla byggnader öppnar troligen för fler besök.

Samtalet glider raskt in på hans båda deckare. De handlar om olika angrepp på Sverige, och hur plikttrogna och patriotiska militärer ser till att terrorister och andra onda krafter stoppas. Berättelserna är skrivna i ett raskt tempo, händelserika och oftast är det tydligt om karaktärerna är onda eller goda.

– Det ska vara enkelt för läsaren att ta till sig handlingen.

Kvinnlig hjälte

Johanna Lindström, general som blir överbefälhavare i den första boken, är hjältinnan. Tonårsmamman är en stark kvinna i en mansdominerad värld, sätter sitt land före sitt eget välbefinnande och lyckas lotsa Sverige ur de svåra kriserna.

– När karaktären dök upp så var det en kvinna, men det var inget jag tänkte på innan. Samtidigt har vi svårt med militära hjältar. Om det hade varit en manlig hade det nästan blivit ett pekoral.

Lindström verkar dock ha gjort sitt. Om och när det bli en tredje bok, lär det bli en annan huvudkaraktär.

– Helikopterpiloten Viktoria Maxander har en bra karaktär, säger David utan att avslöja något ytterligare.

Bergman beskriver en ofta mörk och instabil framtidsbild. När han, för flera år sedan, fick idén till den första boken var inte avlyssning, pejling av mobiler och andra sofistikerade sätt att ha kontroll över en människa etablerade. I böckerna används metoderna av terrorister i ett helt annat syfte än vad som var tänkt från början.

– När metoderna vi har för att skydda människor och samhället i stället används för att kontrollera kan det gå illa.

I ”6 dagar” slår terroristerna bland annat till mot bankernas betal- och kortsystem. Effekterna av att folk inte kan ta ut pengar eller handla med betalkort, i ett samhälle som är på väg mot kontantlöshet, är inte svåra att räkna ut.

– Vi är väldigt sårbara. Ett stopp behöver inte hålla på i så många dygn för att folk ska bli desperata.

Psyopsförband

I sin militära gärning sysslar David med psykologiska operationer. Han var med och grundade ett psyopsförband och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan.

– I alla lågintensiva konflikter är det få stora slag. Det gäller att sprida information, få aktörerna att prata med varandra och att skolor och rättsväsen börjar fungera. I Afghanistan handlade det bland annat om att marknadsföra Sverige, tala om för alla vilket bra jobb vi gör för att det ska bli fred. Vet inte befolkningen det så spelar det ingen roll vad vi gör militärt.

Nämn något konkret!

– Det gällde att få barn att sluta peka med leksakspistoler mot våra soldater och skapa tipslinjer för att få kontroll över vad som hände.

Någon tanke på att avsluta den militära karriären och satsa hela på författandet har inte David Bergman.

Han skrattar gott när frågan kommer.

– Det här är min hobby. Vad skulle jag skriva om jag inte hade alla galningar runt omkring mig?

Doktorerar

Namn: David Bergman

Ålder: 37 år

Född: Kalix

Bor: Enköping

Familj: Fru och två barn

Yrke: Major, försvarsmaktsdoktorand

Hobby: Författare

Bonuskunskap: Ultralöpare och fallskärmshoppare