07 sep 2017 16:28

07 sep 2017 16:28

Nyskriven barnopera "Världens bästa tårta"

SKÖVDE: Opera för barn får urpremiär i Skövde

”Världens bästa tårta” är titeln på en helt nyskriven opera för barn i ålder mellan 4 och 6 år. Urpremiären sker vid Göteborgsoperans Skövdescen om en vecka. Handlingen är kort och gott att barnet och gosedjuren tycker trötta mamman behöver piggas upp med tårta.

Operaföreställningen är ett beställningsverk från Göteborgsoperan och för text och regi svarar Linda Mallik. Musiken till minioperan är komponerad av föreställningens kapellmästare Per Larsson.

I dagarna repeteras och finputsas den cirka 25 minuter långa föreställningen vid operans Skövdescen. Man har även provspelat föreställningen inför förskolebarn.

– Vi har pratat med barnen efteråt och flera känner nog igen sig i att en förälder är trött och inte vill leka, säger författaren och regissören Linda Mallik.

Mamman i föreställningen är trött, då hittar flickan och hennes gosedjur på en överraskning. Historien handlar också om kreativitet när det är trist, och att skapa något i sin egen värld, säger Linda Mallik.

Flickan i operaföreställningen blir sur när mamman är trött och trist. Med en smäll åker några gosedjur, kritor och sagoböcker ner i lådan. Allt utom gosedjuret hunden som är en både busig och kreativ krabat.

Nu ska det fixas tårta, så fram med elvisp, morfars gamla skål, finchokladen och ingredienser. De tre musikerna har även roller som björn, kanin och haj. De bidrar med lite nyttiga saker, morot, blåbär och fisk till tårtbaket.

Men oj vad köket blev stökigt och slabbigt på kuppen. Mamman blir inte glad och flickan vill inte komma tillbaka, då är det bättre att sura i Norrland hos mormor. Det hela slutar förstås ändå lyckligt när mamman ser att hon fått världens bästa tårta.

Föreställningen har urpremiär 14 september. I Skövde ges alla förskolebarn möjlighet att se operan helt gratis tack vare att Riksteatern i Skövde köpt tio föreställningar.

Operaföreställningen är ett beställningsverk från Göteborgsoperan och för text och regi svarar Linda Mallik. Musiken till minioperan är komponerad av föreställningens kapellmästare Per Larsson.

I dagarna repeteras och finputsas den cirka 25 minuter långa föreställningen vid operans Skövdescen. Man har även provspelat föreställningen inför förskolebarn.

– Vi har pratat med barnen efteråt och flera känner nog igen sig i att en förälder är trött och inte vill leka, säger författaren och regissören Linda Mallik.

Mamman i föreställningen är trött, då hittar flickan och hennes gosedjur på en överraskning. Historien handlar också om kreativitet när det är trist, och att skapa något i sin egen värld, säger Linda Mallik.

Flickan i operaföreställningen blir sur när mamman är trött och trist. Med en smäll åker några gosedjur, kritor och sagoböcker ner i lådan. Allt utom gosedjuret hunden som är en både busig och kreativ krabat.

Nu ska det fixas tårta, så fram med elvisp, morfars gamla skål, finchokladen och ingredienser. De tre musikerna har även roller som björn, kanin och haj. De bidrar med lite nyttiga saker, morot, blåbär och fisk till tårtbaket.

Men oj vad köket blev stökigt och slabbigt på kuppen. Mamman blir inte glad och flickan vill inte komma tillbaka, då är det bättre att sura i Norrland hos mormor. Det hela slutar förstås ändå lyckligt när mamman ser att hon fått världens bästa tårta.

Föreställningen har urpremiär 14 september. I Skövde ges alla förskolebarn möjlighet att se operan helt gratis tack vare att Riksteatern i Skövde köpt tio föreställningar.