29 sep 2017 06:00

29 sep 2017 06:00

Jonna i musikal på finska

NÖJE: Skövdeartist återvänder till Mamma Mia i Helsingfors

När Björn och Bennys världssuccé Mamma Mia sätts upp i Helsingfors i maj nästa år, så är Skövdebördiga Jonna Sandén en av artisterna som kommer synas på scenen. Det är dock inte första gången som hon syns i Mamma Mia i Finland, men denna gång får hon en extra utmaning.

För några år sedan lämnade Jonna Sandén tryggheten i Skövde och gav sig ut för att pröva vingarna inom teater, dans och sång. I dag bor hon i Göteborg där hon har sin hemmabas, som hon kallar det.

– Jag bor ju inte här så ofta, men det är viktigt att få ha en bas där jag kan landa emellanåt, säger hon.

Helt sagolikt

Hon är nyligen hemkommen från Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, där hon jobbat de två senaste somrarna.

– Det är ju helt sagolikt där, jag gillar framför allt att det är barnen som är i fokus och att ett möte mellan Pippi och ett barn kan vara helt magiskt.

Nytt språk

Under hösten kommer hon arbeta med olika frilansuppdrag på hemmaplan, innan hon i februari drar i väg till Helsingfors. Då börjar nämligen repetitionerna av Mamma Mia på nygjorda The Messukeskus Amfi-Theatre. En musikal som hon deltog i redan under 2014 och 2015 då föreställningen spelades i ett och ett halvt år.

– Men då var det på svenska och nu är det på finska, så det blir lite svårare.

Trots det så är hon ändå inte alltför orolig.

– Jag kommer framför allt behöva lära mig låttexterna och på ett sätt så blir det ju bara ett ytligt lärande. Jag vet ju redan vad låttexterna handlar om och betyder, så jag behöver ju bara lära mig att uttala hur orden låter, inte förstå hela språket.

Eftersom hon har bott i Finland ett och ett halvt år, så känner hon ju även till språket lite grann, något som hon också tror ska underlätta.

Den nya uppsättningen har premiär den 4 maj 2018 och i dagsläget är 52 förställningar inbokade.

– Vi spelar åtta föreställningar i veckan och jag har en så kallad swing-roll, säger Jonna.

Detta innebär att hon måste lära sig sju olika roller.

– Det är sju olika tjejer i ensemblen och jag ska vara beredd att hoppa in om någon av dem blir sjuk, skadar sig eller är ledig, säger Jonna Sandén och fortsätter:

– Det innebär att jag behöver lära mig sång och dans till sju olika roller och det kan ju bli lite rörigt att spela en roll ena dagen och en annan nästa, men det är en kul utmaning.

För några år sedan lämnade Jonna Sandén tryggheten i Skövde och gav sig ut för att pröva vingarna inom teater, dans och sång. I dag bor hon i Göteborg där hon har sin hemmabas, som hon kallar det.

– Jag bor ju inte här så ofta, men det är viktigt att få ha en bas där jag kan landa emellanåt, säger hon.

Helt sagolikt

Hon är nyligen hemkommen från Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, där hon jobbat de två senaste somrarna.

– Det är ju helt sagolikt där, jag gillar framför allt att det är barnen som är i fokus och att ett möte mellan Pippi och ett barn kan vara helt magiskt.

Nytt språk

Under hösten kommer hon arbeta med olika frilansuppdrag på hemmaplan, innan hon i februari drar i väg till Helsingfors. Då börjar nämligen repetitionerna av Mamma Mia på nygjorda The Messukeskus Amfi-Theatre. En musikal som hon deltog i redan under 2014 och 2015 då föreställningen spelades i ett och ett halvt år.

– Men då var det på svenska och nu är det på finska, så det blir lite svårare.

Trots det så är hon ändå inte alltför orolig.

– Jag kommer framför allt behöva lära mig låttexterna och på ett sätt så blir det ju bara ett ytligt lärande. Jag vet ju redan vad låttexterna handlar om och betyder, så jag behöver ju bara lära mig att uttala hur orden låter, inte förstå hela språket.

Eftersom hon har bott i Finland ett och ett halvt år, så känner hon ju även till språket lite grann, något som hon också tror ska underlätta.

Den nya uppsättningen har premiär den 4 maj 2018 och i dagsläget är 52 förställningar inbokade.

– Vi spelar åtta föreställningar i veckan och jag har en så kallad swing-roll, säger Jonna.

Detta innebär att hon måste lära sig sju olika roller.

– Det är sju olika tjejer i ensemblen och jag ska vara beredd att hoppa in om någon av dem blir sjuk, skadar sig eller är ledig, säger Jonna Sandén och fortsätter:

– Det innebär att jag behöver lära mig sång och dans till sju olika roller och det kan ju bli lite rörigt att spela en roll ena dagen och en annan nästa, men det är en kul utmaning.

  • Anna Leijon