11 dec 2017 06:00

11 dec 2017 06:00

Barn avgör sagans slut

SKÖVDE: Jan-Erik Ullström ger ut en ny barnbok

50 illustrerade sagor där läsaren själv bestämmer slutet. Sagor utan slut är en ny bok av Skövdeförfattaren Jan-Erik Ullström.

Sagor utan slut är Jan-Erik Ullströms andra bok som är riktad till barn. En lite annorlunda bok där läsaren måste bli delaktig för att sagan ska få ett slut. Varje berättelse ryms på en sida och avslutas mitt i en mening när det är som mest spännande.

Fantasi och skapande

– Här får barnen en möjlighet att använda sin fantasi. I dag är allt så färdigpaketerat, vi serveras och vår fantasi göds men den föds inte. Barnen får själva avsluta berättelsen och det kan bli jättediskussioner kring olika slut. Barnet har inte fel för jag har inget slut eller facit, säger Jan-Erik Ullström som hoppas kunna inspirera barn till att själva skapa i text och bild.

Skulle fantasin tryta finns 100 avslutande meningar i slutet av boken som de kan använda sig av.

Mod och empati

Läsarna får bland annat möta dinosaurien som får nya tänder, eldflickan och ispojken och trollkarlen som inte ville trolla. Den sista berättelsen i boken handlar om författaren själv och är den enda som är på två sidor.

– Alla berättelser har ett budskap och det handlar mycket om mod, vänskap, kärlek och empati men även en del civilisationskritik.

Han har även tänkt mycket på genusperspektivet och att ha en bra balans mellan kvinnligt och manligt.

Till varje berättelse finns även en illustration varav många är målade av lokala förmågor, allt från amatörer till proffs i åldern 6 till dryga 70 år. De fick en kortversion av berättelsen och utifrån det haft fria tyglar att skapa sin egen gestaltning av sagan.

Skänker hälften

Hälften av intäkterna från bokförsäljningen kommer han att skänka till välgörenhet för barn och först kommer pengarna att gå till någon organisation för flickor, med tanke på #metoo.

Han har nu gett ut sju böcker bland annat romanerna Frid & Fröjdh och Vägen till Umbria. Han är även manusförfattare till humorserien Uti bögda och har fått ta emot Guldnyckel där han prisades för att han bevarar den västgötska själen.

Sagor utan slut är Jan-Erik Ullströms andra bok som är riktad till barn. En lite annorlunda bok där läsaren måste bli delaktig för att sagan ska få ett slut. Varje berättelse ryms på en sida och avslutas mitt i en mening när det är som mest spännande.

Fantasi och skapande

– Här får barnen en möjlighet att använda sin fantasi. I dag är allt så färdigpaketerat, vi serveras och vår fantasi göds men den föds inte. Barnen får själva avsluta berättelsen och det kan bli jättediskussioner kring olika slut. Barnet har inte fel för jag har inget slut eller facit, säger Jan-Erik Ullström som hoppas kunna inspirera barn till att själva skapa i text och bild.

Skulle fantasin tryta finns 100 avslutande meningar i slutet av boken som de kan använda sig av.

Mod och empati

Läsarna får bland annat möta dinosaurien som får nya tänder, eldflickan och ispojken och trollkarlen som inte ville trolla. Den sista berättelsen i boken handlar om författaren själv och är den enda som är på två sidor.

– Alla berättelser har ett budskap och det handlar mycket om mod, vänskap, kärlek och empati men även en del civilisationskritik.

Han har även tänkt mycket på genusperspektivet och att ha en bra balans mellan kvinnligt och manligt.

Till varje berättelse finns även en illustration varav många är målade av lokala förmågor, allt från amatörer till proffs i åldern 6 till dryga 70 år. De fick en kortversion av berättelsen och utifrån det haft fria tyglar att skapa sin egen gestaltning av sagan.

Skänker hälften

Hälften av intäkterna från bokförsäljningen kommer han att skänka till välgörenhet för barn och först kommer pengarna att gå till någon organisation för flickor, med tanke på #metoo.

Han har nu gett ut sju böcker bland annat romanerna Frid & Fröjdh och Vägen till Umbria. Han är även manusförfattare till humorserien Uti bögda och har fått ta emot Guldnyckel där han prisades för att han bevarar den västgötska själen.

  • Anneli Malm