10 jan 2018 06:00

10 jan 2018 06:00

Krig och romantik på bion

SKÖVDE: Vårprogrammet Skövde filmstudio

Nu rullar Skövde filmstudio i gång sitt vårprogram. På repertoaren står bland annat krigsdramat Dunkirk och en komedi av Ingmar Bergman.

Filmstudions vårprogram startar med Christopher Nolans hyllade krigsdrama Dunkirk. Filmen handlar om evakueringen av 400 000 soldater som var inringade av den tyska armén i den franska hamnstaden Dunkerque 1940.

Den syriska förlovningsringen är en libanesisk romantisk komedi. Handlingen utspelar sig runt borgmästardottern som presenterar sin blivande man. Finska filmen Den eviga vägen utspelas 1930 när Lapporörelsen skickar misstänkta kommunister över gränsen, filmens huvudperson Jussi lyckas fly men Stalins hårda styre förvandlar tillvaron till ett helvete.

Konstnärlig film

Den animerade filmen Loving Vincent skildrar konstnären Vincent Van Goghs livsöde och mystiska död. Filmen är oljeanimerad, 150 konstnärer har skapat de oljemålningar som utgör var och en av de 65 000 bildrutorna.

En kvinnas liv heter det franska kostymdramat som utspelar sig under tidigt 1800-tal. Filmen handlar om Jeanne som återkommer från en klosterskola. Hon blir förälskad och skaffar familj men stöter på motgångar och svek.

I den amerikanska filmen Lucky spelar nyligen bortgångne Harry Dean Stanton en tjurig och kedjerökande åldring som bor i en ökenhåla någonstans i Arizona. Kairofödda sångerskan Dalidas levnadsöde behandlas i filmen om hennes liv, Dalida-dömd att älska. Xavier Dolan har regisserat dramat Inte hela världen? Louis är tillbaka i sin hemstad för att dö, men återföreningen med familjen blir inte som tänkt.

Bergman 100 år

Förväxlingskomedin Sommarnattens leende blev Ingmar Bergmans internationella genombrott, med Jarl Kulle i högform. Den tjeckiska filmen Vår nya fröken avslutar vårens säsong. Livet vänds upp och ner för elever och föräldrar när nya läraren anländer till skolan.

Filmstudions vårprogram startar med Christopher Nolans hyllade krigsdrama Dunkirk. Filmen handlar om evakueringen av 400 000 soldater som var inringade av den tyska armén i den franska hamnstaden Dunkerque 1940.

Den syriska förlovningsringen är en libanesisk romantisk komedi. Handlingen utspelar sig runt borgmästardottern som presenterar sin blivande man. Finska filmen Den eviga vägen utspelas 1930 när Lapporörelsen skickar misstänkta kommunister över gränsen, filmens huvudperson Jussi lyckas fly men Stalins hårda styre förvandlar tillvaron till ett helvete.

Konstnärlig film

Den animerade filmen Loving Vincent skildrar konstnären Vincent Van Goghs livsöde och mystiska död. Filmen är oljeanimerad, 150 konstnärer har skapat de oljemålningar som utgör var och en av de 65 000 bildrutorna.

En kvinnas liv heter det franska kostymdramat som utspelar sig under tidigt 1800-tal. Filmen handlar om Jeanne som återkommer från en klosterskola. Hon blir förälskad och skaffar familj men stöter på motgångar och svek.

I den amerikanska filmen Lucky spelar nyligen bortgångne Harry Dean Stanton en tjurig och kedjerökande åldring som bor i en ökenhåla någonstans i Arizona. Kairofödda sångerskan Dalidas levnadsöde behandlas i filmen om hennes liv, Dalida-dömd att älska. Xavier Dolan har regisserat dramat Inte hela världen? Louis är tillbaka i sin hemstad för att dö, men återföreningen med familjen blir inte som tänkt.

Bergman 100 år

Förväxlingskomedin Sommarnattens leende blev Ingmar Bergmans internationella genombrott, med Jarl Kulle i högform. Den tjeckiska filmen Vår nya fröken avslutar vårens säsong. Livet vänds upp och ner för elever och föräldrar när nya läraren anländer till skolan.