05 feb 2018 06:00

05 feb 2018 06:00

Satsar på assyrisk rapp

SKÖVDE: Rapparen Romeo Bakos byter inriktning

Efter att ha skrivit hiphop på svenska under uppväxten har Romeo Bakos från Södra Ryd nu i stället börjat skriva texter på assyriska med målet att nå en bredare publik.
– Som artist känner jag mig större nu, konstaterar Romeo.

23-åriga Romeo Bakos är född och uppvuxen i Södra Ryd och bor i dag i Jönköping och jobbar som bartender. Men hans stora passion är hiphop och från att ha skrivit texter på svenska under tonåren har han nu i stället gått över till assyriska.

Alltid gillat hiphop

För Romeo Bakos har musiken alltid varit en stor del utav uppväxten. Något som upptäcktes tidigt.

– Min farsa är musikant och har spelat mycket på stora fester och bröllop under sina unga dagar. Han spelade lite överallt så jag har fått det från honom. Jag gick knappt till dagis om jag inte hade en Mp3-spelare och jag lyssnade alltid på rapp.

I tidiga tonåren började Romeo att rappa och träna hemma.

Men han hade inte någon tillgång till en studio vilket han ofta påpekade vid ungdomsgården Flamman i Södra Ryd där han ofta var på fritiden.

– Jag var hela tiden på fritidsledarna att jag ville ha en studio. Min bakgrund har varit lite mörk och jag menade att en studio kunde fånga upp ungdomar i stället för att de ska vara ute och göra dumheter.

Till slut efter många förfrågningar fick fritidsgården bidrag från kommunen vilket ledde till att man byggde en studio som Romeo kom att spendera många timmar i.

– Det var mäktigt och jag minns att datorn i studion hette Romeo. Jag tror jag var där flera timmar varje dag i ungefär ett halvår. Jag satt där inne i studion helt ensam och körde på med min musik. Sedan fick jag också måla artisterna Tupac och Biggie på väggarna.

Assyriska texter

Romeo slutade sedan att gå till fritidsgården men skrivandet fortsatte. Under flera år gick Romeo under artistnamnet Romey-B då han bland annat skrev låtarna Formade och Dom vill se mig död.

– Jag gjorde mest musiken för mina vänner och för att sätta vårt ställe på kartan.

Men medan Romeo fortsatte att skriva på svenska i tonåren så kom hans pappa med ett nytt förslag.

– När farsan sa till mig att satsa mer på assyriska sa jag ”absolut” men jag sket i det. Men sen tröttnade jag på svensk hiphop och kom ingenstans. Så jag lade svensk hiphop på hyllan. Nu har mitt nya artistnamn redan blivit större än det jag hade som svensk artist.

Det nya artistnamnet Shekh betyder ledare på assyriska och enligt Romeo själv så finns det i dag inga kända rappare som har texter på assyriska.

– Jag har sökt på Youtube för att se om jag har någon konkurrent men jag har inte hittat någon så jag får ta de första stegen i sandlådan.

Mer inspiration

När Romeo satte sig ned och började skriva på assyriska märktes det snabbt att det var en stor skillnad sett till att skriva på svenska som han hade gjort tidigare.

– Det är ett helt annat språk. Inspirationen känns helt annan nu och jag har ett stort ordförråd och jag utnyttjar orden. Det är inte så mycket gangster och skryt längre, utan nu gör jag mer verklighetsbaserad musik om hur jag lever, vad jag gör och vad jag tjänar. Det är min nyckel och den kan öppna stora dörrar.

Nytt samarbete

Under våren ska Romeo flytta tillbaka till Skövde igen och samtidigt som skrivandet av nya låtar fortsätter så kan också ett nytt samarbete komma att växa fram med rappgruppen Bone thugs-n-harmony.

– Vi håller på att jobba på en låt tillsammans. Vi får se hur det blir. Kanske får man åkta till L.A. och spela in en video. Jag kommer att rappa på assyriska och håller på att bli färdig med min text.

Att den nya satsningen på assyrisk hiphop kommer att pågå en längre tid är han helt säker på.

– Jag kommer leverera den här musiken mycket längre än vad jag har gjort med hiphop på svenska och mitt mål är att de gör en staty av mig på torget här i Skövde, skrattar Romeo.

23-åriga Romeo Bakos är född och uppvuxen i Södra Ryd och bor i dag i Jönköping och jobbar som bartender. Men hans stora passion är hiphop och från att ha skrivit texter på svenska under tonåren har han nu i stället gått över till assyriska.

Alltid gillat hiphop

För Romeo Bakos har musiken alltid varit en stor del utav uppväxten. Något som upptäcktes tidigt.

– Min farsa är musikant och har spelat mycket på stora fester och bröllop under sina unga dagar. Han spelade lite överallt så jag har fått det från honom. Jag gick knappt till dagis om jag inte hade en Mp3-spelare och jag lyssnade alltid på rapp.

I tidiga tonåren började Romeo att rappa och träna hemma.

Men han hade inte någon tillgång till en studio vilket han ofta påpekade vid ungdomsgården Flamman i Södra Ryd där han ofta var på fritiden.

– Jag var hela tiden på fritidsledarna att jag ville ha en studio. Min bakgrund har varit lite mörk och jag menade att en studio kunde fånga upp ungdomar i stället för att de ska vara ute och göra dumheter.

Till slut efter många förfrågningar fick fritidsgården bidrag från kommunen vilket ledde till att man byggde en studio som Romeo kom att spendera många timmar i.

– Det var mäktigt och jag minns att datorn i studion hette Romeo. Jag tror jag var där flera timmar varje dag i ungefär ett halvår. Jag satt där inne i studion helt ensam och körde på med min musik. Sedan fick jag också måla artisterna Tupac och Biggie på väggarna.

Assyriska texter

Romeo slutade sedan att gå till fritidsgården men skrivandet fortsatte. Under flera år gick Romeo under artistnamnet Romey-B då han bland annat skrev låtarna Formade och Dom vill se mig död.

– Jag gjorde mest musiken för mina vänner och för att sätta vårt ställe på kartan.

Men medan Romeo fortsatte att skriva på svenska i tonåren så kom hans pappa med ett nytt förslag.

– När farsan sa till mig att satsa mer på assyriska sa jag ”absolut” men jag sket i det. Men sen tröttnade jag på svensk hiphop och kom ingenstans. Så jag lade svensk hiphop på hyllan. Nu har mitt nya artistnamn redan blivit större än det jag hade som svensk artist.

Det nya artistnamnet Shekh betyder ledare på assyriska och enligt Romeo själv så finns det i dag inga kända rappare som har texter på assyriska.

– Jag har sökt på Youtube för att se om jag har någon konkurrent men jag har inte hittat någon så jag får ta de första stegen i sandlådan.

Mer inspiration

När Romeo satte sig ned och började skriva på assyriska märktes det snabbt att det var en stor skillnad sett till att skriva på svenska som han hade gjort tidigare.

– Det är ett helt annat språk. Inspirationen känns helt annan nu och jag har ett stort ordförråd och jag utnyttjar orden. Det är inte så mycket gangster och skryt längre, utan nu gör jag mer verklighetsbaserad musik om hur jag lever, vad jag gör och vad jag tjänar. Det är min nyckel och den kan öppna stora dörrar.

Nytt samarbete

Under våren ska Romeo flytta tillbaka till Skövde igen och samtidigt som skrivandet av nya låtar fortsätter så kan också ett nytt samarbete komma att växa fram med rappgruppen Bone thugs-n-harmony.

– Vi håller på att jobba på en låt tillsammans. Vi får se hur det blir. Kanske får man åkta till L.A. och spela in en video. Jag kommer att rappa på assyriska och håller på att bli färdig med min text.

Att den nya satsningen på assyrisk hiphop kommer att pågå en längre tid är han helt säker på.

– Jag kommer leverera den här musiken mycket längre än vad jag har gjort med hiphop på svenska och mitt mål är att de gör en staty av mig på torget här i Skövde, skrattar Romeo.

  • Joacim F Kaiberger