03 okt 2014 09:31

16 dec 2015 09:35

Tänkvärt om sexfixerad seriemördare

Erövraren
Buthler & Öhrlund
Lind & Co

Dan Buthler och Dag Öhrlund fortsätter skriva om seriemördaren Christopher Silfverbielke och polisen Jacob Colt. Det kommer fler böcker, slutet är inget slut utan en tydlig inbjudan till nästa bok.

Silfverbielke lyckats bli frigiven från den slutna psykiatriska vård han dömdes till sedan han bland annat mördat Colts hustru och son. Psykopaten, som dessutom är oerhört förmögen, har stora planer och använder hela sitt register (mord, utpressning, smicker och mutor) för att nå dit. Han gör avbön från sina hemska brott, hävdar att de gjorts under hot och missbruk av narkotika. Silfverbielke siktar på att bli riksdagsman för Kristdemokraterna och lyckas dupera de flesta han kommer i kontakt med. De övriga mördar han.

Samtidigt kämpar Colt med att hitta tillbaka i tillvaron, bli kvitt tragiken då stora delar av hans familj utplånades, komma över ett ökande alkoholintag samt komma överens med sin dotter.

Boken är skruvad, men underhållande och tempot är högt. Den hänsynslöse, sex- och kokainberoende (gärna samtidigt), råe och känslolöse Silfverbielke skyr inga medel och hans framfart beskrivs med ironi kuslig exakthet. Undertonen, om hur det kan gå till i samhället, är desto mer allvarlig och manar till eftertanke.

Dan Buthler och Dag Öhrlund fortsätter skriva om seriemördaren Christopher Silfverbielke och polisen Jacob Colt. Det kommer fler böcker, slutet är inget slut utan en tydlig inbjudan till nästa bok.

Silfverbielke lyckats bli frigiven från den slutna psykiatriska vård han dömdes till sedan han bland annat mördat Colts hustru och son. Psykopaten, som dessutom är oerhört förmögen, har stora planer och använder hela sitt register (mord, utpressning, smicker och mutor) för att nå dit. Han gör avbön från sina hemska brott, hävdar att de gjorts under hot och missbruk av narkotika. Silfverbielke siktar på att bli riksdagsman för Kristdemokraterna och lyckas dupera de flesta han kommer i kontakt med. De övriga mördar han.

Samtidigt kämpar Colt med att hitta tillbaka i tillvaron, bli kvitt tragiken då stora delar av hans familj utplånades, komma över ett ökande alkoholintag samt komma överens med sin dotter.

Boken är skruvad, men underhållande och tempot är högt. Den hänsynslöse, sex- och kokainberoende (gärna samtidigt), råe och känslolöse Silfverbielke skyr inga medel och hans framfart beskrivs med ironi kuslig exakthet. Undertonen, om hur det kan gå till i samhället, är desto mer allvarlig och manar till eftertanke.

  • Alf Ehn