09 okt 2014 06:00

16 dec 2015 09:30

Spännande på campingplats

Himmelstrand
John Ajvide Lindqvist
Ordfront förlag

Så här: Himmelstrand är en väldigt bra skräckroman, men eftersom John Ajvide Lindqvist har flera ruggigt bra böcker bakom sig (som Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda) så har han liksom lagt ribban ganska högt. Han tar sig inte riktigt över denna gång, men man kan heller inte säga att han river.

Storyn kretsar kring tio olika personer, varav två barn, samt en hund och en katt som alla vaknar upp i samma sängar de gick och lade sig i.

Det vill säga i respektive husvagn på samma campingplats.

Men campingen är borta. Gräset runt omkring dem är otroligt grönt och himlen är klarblå – men ingenting mer finns, inte ens solen syns.

I sökandet efter något – liv, campingen, en väg, vad som helst – ger de sig ut på den oändliga gräsmattan där de plötsligt tvingas konfrontera sina dolda och nästan förträngda rädslor i fysisk gestaltning.

Himmelstrand (titeln spelar på låtskrivaren Peter Himmelstrand, vars svensktoppshits är det enda som radion spelar i boken) når inte samma nivå som John Ajvide Lindqvists tidigare verk men är ändå mycket läsvärd.

Så här: Himmelstrand är en väldigt bra skräckroman, men eftersom John Ajvide Lindqvist har flera ruggigt bra böcker bakom sig (som Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda) så har han liksom lagt ribban ganska högt. Han tar sig inte riktigt över denna gång, men man kan heller inte säga att han river.

Storyn kretsar kring tio olika personer, varav två barn, samt en hund och en katt som alla vaknar upp i samma sängar de gick och lade sig i.

Det vill säga i respektive husvagn på samma campingplats.

Men campingen är borta. Gräset runt omkring dem är otroligt grönt och himlen är klarblå – men ingenting mer finns, inte ens solen syns.

I sökandet efter något – liv, campingen, en väg, vad som helst – ger de sig ut på den oändliga gräsmattan där de plötsligt tvingas konfrontera sina dolda och nästan förträngda rädslor i fysisk gestaltning.

Himmelstrand (titeln spelar på låtskrivaren Peter Himmelstrand, vars svensktoppshits är det enda som radion spelar i boken) når inte samma nivå som John Ajvide Lindqvists tidigare verk men är ändå mycket läsvärd.

  • Carl Johan Hjerpe