14 nov 2014 19:27

16 dec 2015 09:26

Tvära kast i samernas historia

SLAKTMÅNAD
Lars Pettersson
Ordfront

Lars Petterssons berättelse, som utspelas i Kautokeino i norra Norge, ska egentligen vara en kriminalroman, men är lika mycket en skildring av samernas villkor och den eviga kampen mot myndigheterna och företag som vill exploatera marker som under århundraden tjänat som värdefullt renbete.

Pettersson för även in problematiken på en djupare nivå och skildrar de interna problemen, när stridheterna inom folkgruppen och inom familjerna blir heta och kompromisslösa.

Huvudspåret är dock ett mord på en svensk statssekreterare, som hittas ihjälskjuten. Det dödande skottet har avlossats från 786 meter. En renskötare och hans kompis från FN-tjänstgöring i Afghanistan har utbildningen som krävs för ett sådant skott och blir misstänkta. Polis och säkerhetstjänster söker efter mördaren, men någon mördare grips aldrig. Sanningen, som inte är enkel, ligger på ett helt annat plan och svaret på vem har skjutit finns dold i samernas kultur och historia.

Lars Petterssons berättelse, som utspelas i Kautokeino i norra Norge, ska egentligen vara en kriminalroman, men är lika mycket en skildring av samernas villkor och den eviga kampen mot myndigheterna och företag som vill exploatera marker som under århundraden tjänat som värdefullt renbete.

Pettersson för även in problematiken på en djupare nivå och skildrar de interna problemen, när stridheterna inom folkgruppen och inom familjerna blir heta och kompromisslösa.

Huvudspåret är dock ett mord på en svensk statssekreterare, som hittas ihjälskjuten. Det dödande skottet har avlossats från 786 meter. En renskötare och hans kompis från FN-tjänstgöring i Afghanistan har utbildningen som krävs för ett sådant skott och blir misstänkta. Polis och säkerhetstjänster söker efter mördaren, men någon mördare grips aldrig. Sanningen, som inte är enkel, ligger på ett helt annat plan och svaret på vem har skjutit finns dold i samernas kultur och historia.

  • Alf Ehn