03 jan 2015 06:00

16 dec 2015 09:24

Norsk deckare som lovar mer

Det hänger en ängel ensam i skogen
Samuel Björk
W&W

En flicka hittas livlös i skogen. Hon är upphängd och dinglar men har en fin klänning på sig. Flickan har även en lapp om halsen: ”Jag reser ensam”. Kriminalkommissarien Holger Munch får uppdraget att hitta den ansvarige för dådet. Han samlar ihop sin gamla utredargrupp men får kämpa för att få med Mia Krüger som mår psykiskt dåligt och som dragit sig tillbaka. Hon går att övertala och nu kan jakten börja. Den får en annorlunda utveckling än Munch trott. En skrämmande verklighet uppenbarar sig för de inblandade.

Norske Björks första kriminalroman utspelas i märkliga miljöer, som präglas av missbruk och stora sociala problem. Han lotsar läsaren med briljans och är inte långt efter landsmannen Jo Nesbö i spänning, intrig och underhållning. Ännu en norsk bladvändare, med andra ord.

En flicka hittas livlös i skogen. Hon är upphängd och dinglar men har en fin klänning på sig. Flickan har även en lapp om halsen: ”Jag reser ensam”. Kriminalkommissarien Holger Munch får uppdraget att hitta den ansvarige för dådet. Han samlar ihop sin gamla utredargrupp men får kämpa för att få med Mia Krüger som mår psykiskt dåligt och som dragit sig tillbaka. Hon går att övertala och nu kan jakten börja. Den får en annorlunda utveckling än Munch trott. En skrämmande verklighet uppenbarar sig för de inblandade.

Norske Björks första kriminalroman utspelas i märkliga miljöer, som präglas av missbruk och stora sociala problem. Han lotsar läsaren med briljans och är inte långt efter landsmannen Jo Nesbö i spänning, intrig och underhållning. Ännu en norsk bladvändare, med andra ord.