04 apr 2015 20:00

16 dec 2015 09:22

Viktigt från Guantánamo

FAKTA

Guantánamo – en dagbok

Mohamedou Ould Slahi och Larry Siems

Norstedts

För första gången släpps nu en bok skriven av en fånge på det ökända fängelset Guantánamo.

Mohamedou Ould Slahi har suttit där i snart 14 år. 2005 började han skriva om sina upplevelser dittills och resultatet är den här boken som ger en skrämmande inblick i hur amerikanerna använder sig av tortyr för att få den välutbildade mauretaniern att bekänna brott han inte har begått.

Han arresterades 2001 när han frivilligt valde att träffa den lokala polisen och har sedan dess suttit fängslad utan vare sig ett åtal eller en rättegång.

På så sätt är det viktiga anteckningar, som efter flera års kamp och rätt hård amerikansk censur, som nu når allmänheten. Anteckningarna är sammanställda av Larry Siems som gjort ett gediget arbete för att försöka verifiera såväl fångens påståenden som de censurerade avsnitten.

För första gången släpps nu en bok skriven av en fånge på det ökända fängelset Guantánamo.

Mohamedou Ould Slahi har suttit där i snart 14 år. 2005 började han skriva om sina upplevelser dittills och resultatet är den här boken som ger en skrämmande inblick i hur amerikanerna använder sig av tortyr för att få den välutbildade mauretaniern att bekänna brott han inte har begått.

Han arresterades 2001 när han frivilligt valde att träffa den lokala polisen och har sedan dess suttit fängslad utan vare sig ett åtal eller en rättegång.

På så sätt är det viktiga anteckningar, som efter flera års kamp och rätt hård amerikansk censur, som nu når allmänheten. Anteckningarna är sammanställda av Larry Siems som gjort ett gediget arbete för att försöka verifiera såväl fångens påståenden som de censurerade avsnitten.

  • Daniel Olausson