21 maj 2015 15:00

17 jun 2015 14:19

Fascinerande levnadsöde

BIOGRAFI

Stefan Zweig vid världens ände.

George Prochnik.

Atlantis.

Den amerikanske författaren George Prochnik har skrivit en fängslande biografi om den gåtfulle och kontroversielle Stefan Zweig. Det är ett levande porträtt av den fascinerande österrikiske författaren under hans mörka och plågande år i exil under det andra världskriget.

Boken är livligt skriven med många detaljerade och intressanta episoder. Zweigs kända självbiografi, Världen av igår, utgör själva grunden för den här boken. I likhet med Zweig flydde även Prochniks familj från Österrike och med den bakgrunden kan författaren ge egna värdefulla personliga reflektioner.

Vi får följa Zweigs öde, ett kringflackande liv där han aldrig lyckades rota sig, från när han lämnade Österrike via England och USA till slutet i Brasilien där han inte orkade längre utan begick självmord.

Den amerikanske författaren George Prochnik har skrivit en fängslande biografi om den gåtfulle och kontroversielle Stefan Zweig. Det är ett levande porträtt av den fascinerande österrikiske författaren under hans mörka och plågande år i exil under det andra världskriget.

Boken är livligt skriven med många detaljerade och intressanta episoder. Zweigs kända självbiografi, Världen av igår, utgör själva grunden för den här boken. I likhet med Zweig flydde även Prochniks familj från Österrike och med den bakgrunden kan författaren ge egna värdefulla personliga reflektioner.

Vi får följa Zweigs öde, ett kringflackande liv där han aldrig lyckades rota sig, från när han lämnade Österrike via England och USA till slutet i Brasilien där han inte orkade längre utan begick självmord.

  • Linus Hellman