25 maj 2015 16:10

17 jun 2015 14:18

Iskallt fall blir glödhett

DECKARE

Den gränslöse

Jussi Adler-Olsen

Albert Bonniers förlag

Avdelning Q, som ägnar sig åt gamla olösta fall, får en förfrågan om hjälp med ett 20 år gammalt ärende. En ung flicka hittades död, sedan hon körts på av en bil. Polisen som ber om hjälp tar dagen därpå livet av sig.

Kommissarie Carl Mörck och hans medhjälpare Assad och Rose börjar jobba med fallet och dras med i ett virrvarr av soldyrkande sekter, svek, obesvarad kärlek, hemska dåd och intriger. Mörck, som även dras med privata problem, lägger bit för bit i pusslet där det hela tiden saknas viktiga bitar.

Jussi Adler-Olsen driver historien framåt på ett allvarligt men humoristiskt sätt. Andra böcker av honom är ännu bättre, men ”Den gränslöse” håller ändå hög klass. Han är duktig på att beskriva egenskaper och nyanser, inte minst de mörka sidorna, hos sina karaktärer.

Avdelning Q, som ägnar sig åt gamla olösta fall, får en förfrågan om hjälp med ett 20 år gammalt ärende. En ung flicka hittades död, sedan hon körts på av en bil. Polisen som ber om hjälp tar dagen därpå livet av sig.

Kommissarie Carl Mörck och hans medhjälpare Assad och Rose börjar jobba med fallet och dras med i ett virrvarr av soldyrkande sekter, svek, obesvarad kärlek, hemska dåd och intriger. Mörck, som även dras med privata problem, lägger bit för bit i pusslet där det hela tiden saknas viktiga bitar.

Jussi Adler-Olsen driver historien framåt på ett allvarligt men humoristiskt sätt. Andra böcker av honom är ännu bättre, men ”Den gränslöse” håller ändå hög klass. Han är duktig på att beskriva egenskaper och nyanser, inte minst de mörka sidorna, hos sina karaktärer.

  • Alf Ehn

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.