09 jul 2015 06:00

10 jul 2015 09:04

Kärleksaffär får följder

Alf Ehn

Hyresgästerna
Sarah Waters
Natur & kultur

Kvinnorna fick ta över mycket i London efter det första världskriget. Frances Wray och hennes mamma får, sedan familjens män stupat i kriget, sköta huset och måste ta in hyresgäster för att klara ekonomin. Paret Barber, Lilian och Len, hyr en del av huset och för in en lägre klass i Wrays vardag.

Frances, som tidigare haft kärleksaffärer med kvinnor, blir förtjust i Lilian och deras förhållande blir början till något som får stora konsekvenser för alla inblandade.

Sarah Waters skriver på ett lysande sätt, historien förs fram i ett lagom tempo men spänningen hålls vid liv till sista stycket.

Samtidigt är inte pulsen för hög för att Waters på ett ambitiöst och noggrant sätt ska hinna med att beskriva miljöer, känslor och attityder i en tid när folk ännu inte hämtat sig efter det stora kriget.

Kvinnorna fick ta över mycket i London efter det första världskriget. Frances Wray och hennes mamma får, sedan familjens män stupat i kriget, sköta huset och måste ta in hyresgäster för att klara ekonomin. Paret Barber, Lilian och Len, hyr en del av huset och för in en lägre klass i Wrays vardag.

Frances, som tidigare haft kärleksaffärer med kvinnor, blir förtjust i Lilian och deras förhållande blir början till något som får stora konsekvenser för alla inblandade.

Sarah Waters skriver på ett lysande sätt, historien förs fram i ett lagom tempo men spänningen hålls vid liv till sista stycket.

Samtidigt är inte pulsen för hög för att Waters på ett ambitiöst och noggrant sätt ska hinna med att beskriva miljöer, känslor och attityder i en tid när folk ännu inte hämtat sig efter det stora kriget.