21 aug 2015 06:00

21 aug 2015 16:15

Tungläst om romarriket

HISTORISK ROMAN

Roms krigare –

Stormningen.

Harry

Sidebottom.

Lind och Co.

Stormningen är den första delen i den brittiske författaren och historikern Harry Sidebottoms svit om Roms krigare och det är förvisso en detaljerad berättelse om det romerska imperiet, om mod och om krigares allehanda hjältedåd – men det är även en tungläst bok som är svår att ta sig igenom även för den historieintresserade.

Det är ett antal brutala krig och strider som möter läsaren när romarrikets gränser är hotade från Öst och Persien under andra hälften av 200-talet efter Kristus. En man vid namn Ballista skickas ut och får ensamt uppdraget att försvara imperiet och staden Arete mot en mycket farlig fiende. Det kräver å sin tur mod, skicklighet och tur.

Det är en science fiction-roman men i slutet redogör Sidebottom för hur mycket av innehållet som bygger på verkliga händelser.

Stormningen är den första delen i den brittiske författaren och historikern Harry Sidebottoms svit om Roms krigare och det är förvisso en detaljerad berättelse om det romerska imperiet, om mod och om krigares allehanda hjältedåd – men det är även en tungläst bok som är svår att ta sig igenom även för den historieintresserade.

Det är ett antal brutala krig och strider som möter läsaren när romarrikets gränser är hotade från Öst och Persien under andra hälften av 200-talet efter Kristus. En man vid namn Ballista skickas ut och får ensamt uppdraget att försvara imperiet och staden Arete mot en mycket farlig fiende. Det kräver å sin tur mod, skicklighet och tur.

Det är en science fiction-roman men i slutet redogör Sidebottom för hur mycket av innehållet som bygger på verkliga händelser.

  • Linus Hellman