24 aug 2015 20:40

24 aug 2015 20:40

En märklig Nesserhistoria

ROMAN LÄST Alf Ehn

Elva dagar i Berlin

Håkan Nesser

Albert Bonniers förlag

Arne Murberg, vars handikapp gör att han tänker lite långsamt, får ett uppdrag under sin döende fars sista dagar. Arne har trott att hans mamma dog när han var ett litet barn, men hon lever och Arne ska söka henne i Berlin. Han får lära sig lite tyska av sin farbror, beger sig till världsstaden för att fullfölja sitt uppdrag. Samtidigt berättar Nesser om en professor som släpps ut från en rättspsykiatrisk anstalt, samt en ung dam i rullstol.

Så långt är det en god Nesserberättelse, helt i samma höga klass med hans tidigare böcker. Ett bra språk, finurliga och oväntade vändningar och läsaren följer den dumme, men godhjärtade, Arnes äventyr i Berlin.

Helt plötsligt kör historien fast, Arnes möten med professorn och kvinnan i rullstolen känns bara märkliga och svåra att förstå.

Arne Murberg, vars handikapp gör att han tänker lite långsamt, får ett uppdrag under sin döende fars sista dagar. Arne har trott att hans mamma dog när han var ett litet barn, men hon lever och Arne ska söka henne i Berlin. Han får lära sig lite tyska av sin farbror, beger sig till världsstaden för att fullfölja sitt uppdrag. Samtidigt berättar Nesser om en professor som släpps ut från en rättspsykiatrisk anstalt, samt en ung dam i rullstol.

Så långt är det en god Nesserberättelse, helt i samma höga klass med hans tidigare böcker. Ett bra språk, finurliga och oväntade vändningar och läsaren följer den dumme, men godhjärtade, Arnes äventyr i Berlin.

Helt plötsligt kör historien fast, Arnes möten med professorn och kvinnan i rullstolen känns bara märkliga och svåra att förstå.