11 sep 2015 10:24

11 sep 2015 10:26

Äventyr med ett barns ögon

ROMAN

Millie Birds bok om döda saker Brooke Davis Albert Bonniers förlag

Millie blir lämnad kvar i ett köpcenter av sin mamma. Då pappan nyligen har dött är hon helt ensam. Två gamlingar, som även dem har förlorat någon nära kommer till hennes räddning. Tillsammans ger de sig ut på ett sällsamt äventyr tvärs över Australien i jakten på den försvunna mamman. Men varför stack hon? Nyfikenheten på svaret kan få läsaren att jäkta till sista sidan. Men boken innehåller många lustigheter och liknelser. De färgstarka formuleringarna fungerar som hållplatser längs med resan och får en att stanna upp och le.

Huvudpersonerna fungerar som ett enda långt socialt experiment på sin omgivning med sin spontanitet.

Boken är en berättelse om sorg och vänskap men levererar också en sensmoral: ”Det är aldrig försent att njuta av livet”.

Millie blir lämnad kvar i ett köpcenter av sin mamma. Då pappan nyligen har dött är hon helt ensam. Två gamlingar, som även dem har förlorat någon nära kommer till hennes räddning. Tillsammans ger de sig ut på ett sällsamt äventyr tvärs över Australien i jakten på den försvunna mamman. Men varför stack hon? Nyfikenheten på svaret kan få läsaren att jäkta till sista sidan. Men boken innehåller många lustigheter och liknelser. De färgstarka formuleringarna fungerar som hållplatser längs med resan och får en att stanna upp och le.

Huvudpersonerna fungerar som ett enda långt socialt experiment på sin omgivning med sin spontanitet.

Boken är en berättelse om sorg och vänskap men levererar också en sensmoral: ”Det är aldrig försent att njuta av livet”.

  • Rikard Jansson