16 sep 2015 06:00

16 sep 2015 06:00

Familj drabbas av svår kris

ROMAN

En riktig man gråter inte

Faïza Guène

Norstedts

En familj med rötterna i Algeriet lever i Nice. Men trots att föräldrarna på sitt sätt försöker att hålla ihop familjen och leva efter de värderingar de har med sig från hemlandet går familjen sönder. Och det den franska författaren Faïza Guènes bok handlar om känns inte nytt, men ändå tänkvärt.

En av döttrarna i familjen bryter sig loss, vill leva som en fri och självständig kvinna, utbildar sig till advokat, klipper av håret och släpper kontakten med familjen. Den andra systern lever helt enligt reglerna och gifter sig med en lämplig man. Brodern, lever i sin mammas ledband, men utbildar sig till lärare och en dag möter han den ”franska” systern.

En häftig diskussion bryter ut där ämnena är invandring och integration, men kanske handlar det framför allt om den egna familjen och vem som egentligen har gjort rätt val.

En familj med rötterna i Algeriet lever i Nice. Men trots att föräldrarna på sitt sätt försöker att hålla ihop familjen och leva efter de värderingar de har med sig från hemlandet går familjen sönder. Och det den franska författaren Faïza Guènes bok handlar om känns inte nytt, men ändå tänkvärt.

En av döttrarna i familjen bryter sig loss, vill leva som en fri och självständig kvinna, utbildar sig till advokat, klipper av håret och släpper kontakten med familjen. Den andra systern lever helt enligt reglerna och gifter sig med en lämplig man. Brodern, lever i sin mammas ledband, men utbildar sig till lärare och en dag möter han den ”franska” systern.

En häftig diskussion bryter ut där ämnena är invandring och integration, men kanske handlar det framför allt om den egna familjen och vem som egentligen har gjort rätt val.

  • Lena Jonsson