16 sep 2015 06:00

16 sep 2015 12:06

Spännande utan att lyfta

DECKARE LÄST

Det som inte dödar oss
David Lagercrantz
Norstedts

David Lagercrantz är en duktig skribent och för Stieg Larssons tradition med Millenniumserien vidare. Boken följer mönstret, med ett invecklat resonemang (den här gången om avancerad IT), skribenten Mikael Blomqvists förmåga att hamna i blåväder, datageniet Lisbeth Salanders krig mot överheten samt tidningen Millenniums kamp för att överleva som en kritisk samhällsröst.

Lagercrantz gör ett bra arbete, boken ger god läsning men lyfter inte. Den innehåller en så kallad ”cliff hanger”, och vi kan räkna med ytterligare en Millenniumbok.

Upprinnelsen är att mord på IT-professor Frans Balder, som har information som kan skaka stora delar av världen. Hans son August överlever, tas om hand av Lisbeth Salander och jakten på mördaren, samt de som står bakom, kan börja.

David Lagercrantz är en duktig skribent och för Stieg Larssons tradition med Millenniumserien vidare. Boken följer mönstret, med ett invecklat resonemang (den här gången om avancerad IT), skribenten Mikael Blomqvists förmåga att hamna i blåväder, datageniet Lisbeth Salanders krig mot överheten samt tidningen Millenniums kamp för att överleva som en kritisk samhällsröst.

Lagercrantz gör ett bra arbete, boken ger god läsning men lyfter inte. Den innehåller en så kallad ”cliff hanger”, och vi kan räkna med ytterligare en Millenniumbok.

Upprinnelsen är att mord på IT-professor Frans Balder, som har information som kan skaka stora delar av världen. Hans son August överlever, tas om hand av Lisbeth Salander och jakten på mördaren, samt de som står bakom, kan börja.

  • Alf Ehn