14 okt 2015 06:00

15 okt 2015 20:44

Mycket känns igen i ny bok

ROMAN

Mördar-Anders och hans vänner Jonas Jonasson Piratförlaget

Jonasson skriver på ett mycket speciellt sätt om mycket speciella personer och händelser. I de två första böckerna – världssuccéerna Hundraåringen och Analfabeten – fascinerades jag av flytet, berättelserna, och den tydliga tanken. I den tredje om Mördar-Anders och hans vänner rycks jag snabbt med i de vindlande historierna. Om Johanna som lämnar prästyrket, ett yrke hon egentligen inte själv valt, på vägen möter hon Per, receptionist på ett uselt hotell. De två besvikna människorna slår sig ihop och ser snart möjligheter att komma någonvart i livet. Mördar-Anders blir deras möjlighet.

Visst är det en härlig och tänkvärd berättelse om de tre men även om personerna är nya, liksom deras livsöden känns det ändå som att jag bara läser vidare på de två första böckerna.

Jonasson skriver på ett mycket speciellt sätt om mycket speciella personer och händelser. I de två första böckerna – världssuccéerna Hundraåringen och Analfabeten – fascinerades jag av flytet, berättelserna, och den tydliga tanken. I den tredje om Mördar-Anders och hans vänner rycks jag snabbt med i de vindlande historierna. Om Johanna som lämnar prästyrket, ett yrke hon egentligen inte själv valt, på vägen möter hon Per, receptionist på ett uselt hotell. De två besvikna människorna slår sig ihop och ser snart möjligheter att komma någonvart i livet. Mördar-Anders blir deras möjlighet.

Visst är det en härlig och tänkvärd berättelse om de tre men även om personerna är nya, liksom deras livsöden känns det ändå som att jag bara läser vidare på de två första böckerna.

  • Lena Jonsson