05 nov 2015 06:00

16 dec 2015 09:20

Svarta krafter hotar grå berg

ROMAN

Gray Mountain
John Grisham
Albert Bonniers förlag

Den unga och skickliga juristen Samantha Kofer förlorar jobbet i New York när finanskrisen bryter ut 2008. Hon börjar i stället som obetald praktikant på en rättshjälpsbyrå i en liten stad i Appalacherna. Hon befarar att få lappsjuka i Brady men dras snart in í ett spel där storföretagen inom kolindustrin inte drar sig för något i jakten på ställen att bryta kol. Hennes tillvaro och jobb präglas av den lilla människans kamp mot de stora bolagen.

John Grisham brukar ofta beskriva dramatiken inifrån rättsgångssalarna. Ibland blir det väl omständligt, men Gray Mountain innehåller inte många sådana skildringar. Den tar i stället upp spelet innan målet när rätten. Ett spel där några enskilda dokument kan få stora konsekvenser för människorna, naturen och bolagen -- om de kommer i rätt händer.

Den unga och skickliga juristen Samantha Kofer förlorar jobbet i New York när finanskrisen bryter ut 2008. Hon börjar i stället som obetald praktikant på en rättshjälpsbyrå i en liten stad i Appalacherna. Hon befarar att få lappsjuka i Brady men dras snart in í ett spel där storföretagen inom kolindustrin inte drar sig för något i jakten på ställen att bryta kol. Hennes tillvaro och jobb präglas av den lilla människans kamp mot de stora bolagen.

John Grisham brukar ofta beskriva dramatiken inifrån rättsgångssalarna. Ibland blir det väl omständligt, men Gray Mountain innehåller inte många sådana skildringar. Den tar i stället upp spelet innan målet när rätten. Ett spel där några enskilda dokument kan få stora konsekvenser för människorna, naturen och bolagen -- om de kommer i rätt händer.

  • Alf Ehn