16 mar 2016 06:00

16 mar 2016 06:00

Levde med terrorister

SJÄLVBIOGRAFI

Älskade terrorist
Jesper Huor, Anna Sundberg
Norstedts

Som ung, osäker och sökande träffar Anna en muslimsk man – hans prat om andlighet sveper med sig Anna, en ”vanlig” svensk tjej. Två veckor senare är de gifta och hon konverterar till islam. Hon bryter nästan helt med sitt gamla liv när hon ansluter till salafismen, den strängaste delen av islam.

När hon nu, som ”avhoppare” berättar i boken – med underrubriken 16 år med militanta islamister – är det för att förklara hur hon kunde välja att leva mitt i ett terrornätverk och eftersökta terrorister som hon sympatiserade med. Intressant läsning, men efteråt finns det frågor: Är hon ett offer?

Hon valde detta själv och kunde inte ens då fördöma World Trade Center-attackerna. Och när jihadistlivet blev för jobbigt ville hon ha UD:s hjälp att komma hem. Jag funderar fortfarande på detta...

Lena Jonsson

Som ung, osäker och sökande träffar Anna en muslimsk man – hans prat om andlighet sveper med sig Anna, en ”vanlig” svensk tjej. Två veckor senare är de gifta och hon konverterar till islam. Hon bryter nästan helt med sitt gamla liv när hon ansluter till salafismen, den strängaste delen av islam.

När hon nu, som ”avhoppare” berättar i boken – med underrubriken 16 år med militanta islamister – är det för att förklara hur hon kunde välja att leva mitt i ett terrornätverk och eftersökta terrorister som hon sympatiserade med. Intressant läsning, men efteråt finns det frågor: Är hon ett offer?

Hon valde detta själv och kunde inte ens då fördöma World Trade Center-attackerna. Och när jihadistlivet blev för jobbigt ville hon ha UD:s hjälp att komma hem. Jag funderar fortfarande på detta...

Lena Jonsson