21 mar 2016 11:03

21 mar 2016 11:23

Sorglig läsning om kärlekskrig

ROMAN

Århundradets kärlekskrig
Ebba Witt-Brattström
Norstedts

Litteraturprofessorn Witt-Brattström skriver om ett fullständigt kaotiskt äktenskap där mannen styr, hans ord är viktigast, han har tolkningsföreträde. Äktenskapet som en gång började med djup kärlek går raka vägen mot undergången.

Kvinnan har gett upp hoppet om att få respekt för den hon är och för sin feministiska kamp. Mannen inte bara utövar psykiskt våld mot henne utan även fysiskt och det är sorgligt att läsa om mannens härskarteknik och att han till och med använder ord som ”fitta” till sin fru – det är med obehag man lägger ifrån sig boken.

Kvar finns funderingarna på hur mycket författaren har hämtat från sitt eget liv och skilsmässan från akademiledamoten Horace Engdahl. Ebba har svarat att hennes eget liv ”i någon mån använts som litterärt material”.

I övrigt är det inte en självbiografisk skildring...

Lena Jonsson

Litteraturprofessorn Witt-Brattström skriver om ett fullständigt kaotiskt äktenskap där mannen styr, hans ord är viktigast, han har tolkningsföreträde. Äktenskapet som en gång började med djup kärlek går raka vägen mot undergången.

Kvinnan har gett upp hoppet om att få respekt för den hon är och för sin feministiska kamp. Mannen inte bara utövar psykiskt våld mot henne utan även fysiskt och det är sorgligt att läsa om mannens härskarteknik och att han till och med använder ord som ”fitta” till sin fru – det är med obehag man lägger ifrån sig boken.

Kvar finns funderingarna på hur mycket författaren har hämtat från sitt eget liv och skilsmässan från akademiledamoten Horace Engdahl. Ebba har svarat att hennes eget liv ”i någon mån använts som litterärt material”.

I övrigt är det inte en självbiografisk skildring...

Lena Jonsson