16 jun 2016 21:22

16 jun 2016 21:22

Fotboll, våld och ångest

ANIMERAT SLA HAR LÄSTLinus Wennblom

Vad som än står
Cyril Hellman och Peter Bergting
Kartago

Kravallerna rasar under fotbolls-VM. Ryssar och engelsmän gjorde Marseille till ett slagfält. Men de svenska fansen har – i skrivande stund – riktat in sig på att sjunga och dricka öl. Jag träffade visserligen på ”grabbar” från diverse lag i både Portugal 2004 och i Tyskland två år senare. Men de svenska kategori c-supportrarna (de våldsammaste) lägger för det mesta krutet på sina klubblag i allsvenskan. ”Vad som än står” handlar om AIK:aren Patrik och djurgårdaren Richard. De jobbar ihop och är polare – men bangar inte för att slå på varandra när deras firmor möts. Albumet skildrar verklighetstroget huliganlivet med brudar, droger och våld. Men det är också mycket ångest och trasighet. Pinsamma faktafel (AIK mötte Arsenal i Champions League 1999, inte Chelsea) drar dock ner betyget.

Kravallerna rasar under fotbolls-VM. Ryssar och engelsmän gjorde Marseille till ett slagfält. Men de svenska fansen har – i skrivande stund – riktat in sig på att sjunga och dricka öl. Jag träffade visserligen på ”grabbar” från diverse lag i både Portugal 2004 och i Tyskland två år senare. Men de svenska kategori c-supportrarna (de våldsammaste) lägger för det mesta krutet på sina klubblag i allsvenskan. ”Vad som än står” handlar om AIK:aren Patrik och djurgårdaren Richard. De jobbar ihop och är polare – men bangar inte för att slå på varandra när deras firmor möts. Albumet skildrar verklighetstroget huliganlivet med brudar, droger och våld. Men det är också mycket ångest och trasighet. Pinsamma faktafel (AIK mötte Arsenal i Champions League 1999, inte Chelsea) drar dock ner betyget.