25 jul 2016 14:05

25 jul 2016 14:05

Skrämmandebild av USA

THRILLER LÄSTAlf Ehn

Washingtondekretet
Jussi Adler-Olsen
Albert Bonniers förlag

Adler-Olsen skriver mest utmärkta deckare om Avdelning Q vid den danska polisen, men brukar producera böcker av lika god kvalitet (inte minst Alfabetshuset). Nu ger dansken en otäck bild av USA där en nyvald presidents (Bruce Jansen) hustru blir skjuten. Det blir upptakten till en skärpning av olika förordningar, vilket för landet till randen av inbördeskrig. Jansens medarbetare Doogie Rogers pappa anklagas och fälls för mordet men Doggie gör allt för att få fram sanningen bakom komplotten. Hon blir jagad av myndigheterna och USA:s framtid vilar tungt på hennes axlar.

Att boken släpps just nu, när landet i väster står inför ett ödesmättat presidentval, är knappast någon slump. Adler-Olsen målar upp en skrämmande bild över vad en person kan åstadkomma.

Adler-Olsen skriver mest utmärkta deckare om Avdelning Q vid den danska polisen, men brukar producera böcker av lika god kvalitet (inte minst Alfabetshuset). Nu ger dansken en otäck bild av USA där en nyvald presidents (Bruce Jansen) hustru blir skjuten. Det blir upptakten till en skärpning av olika förordningar, vilket för landet till randen av inbördeskrig. Jansens medarbetare Doogie Rogers pappa anklagas och fälls för mordet men Doggie gör allt för att få fram sanningen bakom komplotten. Hon blir jagad av myndigheterna och USA:s framtid vilar tungt på hennes axlar.

Att boken släpps just nu, när landet i väster står inför ett ödesmättat presidentval, är knappast någon slump. Adler-Olsen målar upp en skrämmande bild över vad en person kan åstadkomma.