05 jan 2017 06:00

05 jan 2017 06:00

Faktaspäckat om stor liga

HISTORIA

Stora sabotageligan
William Agrell
Atlantis

William Agrell, professor i underrättelseanalys, skriver initierat om den stora sabotageligan som verkade i Sverige före och under det andra världskriget. Den hade starka kopplingar till den kommunistiska rörelsen och låg bakom en rad fartygssprängningar och andra attentat. Den tillhörde den internationella Wollweberorganisationen, som växte sig stark under den stigande spänningen i Europa.

Agrell har grävt djupt i arkiven och berättar bland annat om organisationen i Sverige, om hur den verkade och jagades av bland annat ökända Gestapo. Sverige blev en fristad för många kommunister på flykt i ett Europa där Tyskland lade område efter område under sig. Boken är späckad med fakta, intressanta personskildringar och noggranna genomgångar. Den är en guldgruva för många.

William Agrell, professor i underrättelseanalys, skriver initierat om den stora sabotageligan som verkade i Sverige före och under det andra världskriget. Den hade starka kopplingar till den kommunistiska rörelsen och låg bakom en rad fartygssprängningar och andra attentat. Den tillhörde den internationella Wollweberorganisationen, som växte sig stark under den stigande spänningen i Europa.

Agrell har grävt djupt i arkiven och berättar bland annat om organisationen i Sverige, om hur den verkade och jagades av bland annat ökända Gestapo. Sverige blev en fristad för många kommunister på flykt i ett Europa där Tyskland lade område efter område under sig. Boken är späckad med fakta, intressanta personskildringar och noggranna genomgångar. Den är en guldgruva för många.

  • Alf Ehn