22 feb 2017 13:20

22 feb 2017 13:20

"Väntar på fjärde delen"

ROMAN: SLA HAR LÄST

Den som stannar, den som går
Elena Ferrante
Norstedts

I den tredje delen av Neapelkvartetten är Elena Greco tillbaka i de fattiga kvarteren i Neapel för att berätta att hon ska gifta sig. Hon är nu författare och ska gifta sig borgerligt med Pietro från en fin akademikerfamilj. Men Elenas mamma blir inte glad – i stället uppfattar hon allt det nya Elena står för som ett hån och ett hot mot allt det som är familjen och dess ursprung. Elena har själv blivit mor och vill för allt i världen inte bli som sin mamma. Relationen med Lila är bitvis frostig, men vänskapen finns alltid där när den behövs som bäst. Den tredje delen är precis som de två första härlig läsning. Men det är inte bara det ibland korthuggna språket som på sätt och vis gör den ovanlig, även platser och personer skapar en ovanlig dynamik. Nu väntar alla Ferrante-fan, som jag, på den fjärde och sista delen.

I den tredje delen av Neapelkvartetten är Elena Greco tillbaka i de fattiga kvarteren i Neapel för att berätta att hon ska gifta sig. Hon är nu författare och ska gifta sig borgerligt med Pietro från en fin akademikerfamilj. Men Elenas mamma blir inte glad – i stället uppfattar hon allt det nya Elena står för som ett hån och ett hot mot allt det som är familjen och dess ursprung. Elena har själv blivit mor och vill för allt i världen inte bli som sin mamma. Relationen med Lila är bitvis frostig, men vänskapen finns alltid där när den behövs som bäst. Den tredje delen är precis som de två första härlig läsning. Men det är inte bara det ibland korthuggna språket som på sätt och vis gör den ovanlig, även platser och personer skapar en ovanlig dynamik. Nu väntar alla Ferrante-fan, som jag, på den fjärde och sista delen.