19 jul 2017 21:22

19 jul 2017 21:22

Ett spiondrama ur verkligheten

SPIONROMAN

Lögnen är en annan sanning
Sören Bondeson
Ordfront

Scenen är Stockholm under det andra världskriget och i centrum står Axel Olof Severin – ett vaktmästarbiträde på Enskilda Banken – som till en början lever ett oskyldigt liv. En blandning av slump och medvetna beslut gör dock att Axel dras in i en härva där gränsen mellan rätt och fel snabbt suddas ut. Han kommer över information av stor betydelse och är snart en jagad man.

Boken vilar på verkliga händelser och personer, vilket gör den väldigt intressant som ett autentiskt dokument från ett Stockholm under påverkan av krigets olika aktörer. Lögnen är en annan sanning blir aldrig olidligt spännande, men den är välskriven. Bondeson formulerar både omgivningar och känslor på ett väldigt skickligt sätt och han lyckas verkligen förmedla en känsla av 1940-talets Stockholm.

Scenen är Stockholm under det andra världskriget och i centrum står Axel Olof Severin – ett vaktmästarbiträde på Enskilda Banken – som till en början lever ett oskyldigt liv. En blandning av slump och medvetna beslut gör dock att Axel dras in i en härva där gränsen mellan rätt och fel snabbt suddas ut. Han kommer över information av stor betydelse och är snart en jagad man.

Boken vilar på verkliga händelser och personer, vilket gör den väldigt intressant som ett autentiskt dokument från ett Stockholm under påverkan av krigets olika aktörer. Lögnen är en annan sanning blir aldrig olidligt spännande, men den är välskriven. Bondeson formulerar både omgivningar och känslor på ett väldigt skickligt sätt och han lyckas verkligen förmedla en känsla av 1940-talets Stockholm.

  • Johan Espefält