14 aug 2017 19:27

14 aug 2017 19:27

Mycket läsvärd skildring av Stasi

HISTORIA BOKRECENSION

Stasi – Östtysklands hemliga polis, 1945–1990.
Jens Gieseke.
Fischer och Co.

Stasi, eller Ministeriet för statssäkerhet som det formellt hette, var en förfärlig skapelse som bidrog till ett stort lidande för folket i Östtyskland.

Historien om Stasi är en hemsk historia men den är viktig att berätta. Den tjänar både som underlag för att förstå diktaturens mekanismer och som avskräckande exempel på när övervakning och misstänksamhet går helt över styr.

Det här är en i många stycken imponerande skildring av Stasi och dess konsekvenser för människorna i den dagliga vardagen.

Jens Gieseke belyser denna säkerhetstjänst på ett grundläggande sätt och ger läsaren en detaljerad presentation av organisationen från begynnelsen efter det andra världskriget till dess undergång i samband med Berlinmurens fall. Han belyser flera intressanta aspekter av den gigantiska övervakningsapparaten.

Stasi, eller Ministeriet för statssäkerhet som det formellt hette, var en förfärlig skapelse som bidrog till ett stort lidande för folket i Östtyskland.

Historien om Stasi är en hemsk historia men den är viktig att berätta. Den tjänar både som underlag för att förstå diktaturens mekanismer och som avskräckande exempel på när övervakning och misstänksamhet går helt över styr.

Det här är en i många stycken imponerande skildring av Stasi och dess konsekvenser för människorna i den dagliga vardagen.

Jens Gieseke belyser denna säkerhetstjänst på ett grundläggande sätt och ger läsaren en detaljerad presentation av organisationen från begynnelsen efter det andra världskriget till dess undergång i samband med Berlinmurens fall. Han belyser flera intressanta aspekter av den gigantiska övervakningsapparaten.