14 aug 2017 14:47

14 aug 2017 14:47

Nu är det slut...

ROMAN

Det förlorade barnet
Elena Ferrante
Norstedts

Det kommer inga fler böcker om Elena och Lila. Det förlorade barnet är den sista delen i Neapelkvartetten. Hur det känns? Tomt – och jag gissar att många håller med. Vi har hängt med från att de var barn i de fattiga kvarteren i femtiotalets Neapel, genom äktenskap, jobb, barn, sorg – allt. I den sista delen har Eelena flyttat tillbaka till sin barndomsstad, nu som en framgångsrik romanförfattare. Men det är inte för Lilas skull hon flyttar dit, utan för kärleken till Nino Sarratore.

Men där finns Lila och deras vägar korsas givetvis och även om de kanske just då inte väljer att inse det, är deras liv för alltid sammanfogade.

Det som fascinerar med Ferrantes författarskap är väl egentligen just att allt känns så nära, man lever med Elena och Lila och delar allt med dem. Det är därför som det känns så svårt att lämna dem.

Det kommer inga fler böcker om Elena och Lila. Det förlorade barnet är den sista delen i Neapelkvartetten. Hur det känns? Tomt – och jag gissar att många håller med. Vi har hängt med från att de var barn i de fattiga kvarteren i femtiotalets Neapel, genom äktenskap, jobb, barn, sorg – allt. I den sista delen har Eelena flyttat tillbaka till sin barndomsstad, nu som en framgångsrik romanförfattare. Men det är inte för Lilas skull hon flyttar dit, utan för kärleken till Nino Sarratore.

Men där finns Lila och deras vägar korsas givetvis och även om de kanske just då inte väljer att inse det, är deras liv för alltid sammanfogade.

Det som fascinerar med Ferrantes författarskap är väl egentligen just att allt känns så nära, man lever med Elena och Lila och delar allt med dem. Det är därför som det känns så svårt att lämna dem.