15 aug 2017 13:11

15 aug 2017 13:11

Hem till ett förlorat land

SJÄLVBIOGRAFI

Att återvända
Hisham Matar
Forum

Men känner den i nästan varje mening – sorgen som Hisham Matar känner. Sorgen över en far som försvann och sorgen över att inte veta vad som hänt, hur han led och hur han kände. Men Att återvända handlar också om sorgen av ett förlorat hemland, som författaren knappast ens känner igen när han återvänder till Libyen 20 år efter att hans pappa kidnappades och fördes till ett libyskt fängelse.

Hisham var 19 år då, nu vuxen, när han återänder under den Arabiska våren. Och det är som om många av livets alla pusselbitar faller på plats när han kommer dit, han förstår mer om sig själv och sina val.

Det här är en viktig bok. Här finns alla de fruktansvärda berättelserna från fängslade, de anhörigas sorg, men här blir också styrkan som människor besitter så tydlig. En styrka som ger kraft att gå vidare.

Men känner den i nästan varje mening – sorgen som Hisham Matar känner. Sorgen över en far som försvann och sorgen över att inte veta vad som hänt, hur han led och hur han kände. Men Att återvända handlar också om sorgen av ett förlorat hemland, som författaren knappast ens känner igen när han återvänder till Libyen 20 år efter att hans pappa kidnappades och fördes till ett libyskt fängelse.

Hisham var 19 år då, nu vuxen, när han återänder under den Arabiska våren. Och det är som om många av livets alla pusselbitar faller på plats när han kommer dit, han förstår mer om sig själv och sina val.

Det här är en viktig bok. Här finns alla de fruktansvärda berättelserna från fängslade, de anhörigas sorg, men här blir också styrkan som människor besitter så tydlig. En styrka som ger kraft att gå vidare.

  • Lena Jonsson