04 okt 2017 06:00

04 okt 2017 06:00

Skånsk samaritser Stockholm

ROMAN LÄST: Alf Ehn

Den sorglöse hemsamariten
Mikael Bergstrand
Piratförlaget

Mikael Bergstrand, som gjorde succé med böckerna om Göran Borg och hans indiske vän Yogi, flyttar miljön från Indien till 80-talets Stockholm. Skånske (självklart) Matz Zern åker till huvudstaden för att bli något riktigt stort. Det går trögt, pengabristen är akut och han tar jobb som hemsamarit i väntan på den stora chansen. Till slut dyker möjligheten upp, men då får Matz välja. De nyvunna vännerna och sin nya kärlek Carina, ställs mot chansen till att bli en kändis.

Igenkänningsfaktorn, för oss som var med under 80-talet, är stor. Självklart är Matz hemma hos en kompis mamma och tittar på melodifestivalen när Carola Häggqvist vinner. Försvaret jagar en sovjetisk u-båt och Olof Palme levde.

Boken är kul och ett gott hantverk, men den lyfter aldrig.

Mikael Bergstrand, som gjorde succé med böckerna om Göran Borg och hans indiske vän Yogi, flyttar miljön från Indien till 80-talets Stockholm. Skånske (självklart) Matz Zern åker till huvudstaden för att bli något riktigt stort. Det går trögt, pengabristen är akut och han tar jobb som hemsamarit i väntan på den stora chansen. Till slut dyker möjligheten upp, men då får Matz välja. De nyvunna vännerna och sin nya kärlek Carina, ställs mot chansen till att bli en kändis.

Igenkänningsfaktorn, för oss som var med under 80-talet, är stor. Självklart är Matz hemma hos en kompis mamma och tittar på melodifestivalen när Carola Häggqvist vinner. Försvaret jagar en sovjetisk u-båt och Olof Palme levde.

Boken är kul och ett gott hantverk, men den lyfter aldrig.