05 okt 2017 18:28

05 okt 2017 18:28

Svår operation i krigets Norge

HISTORIA LÄST: Johan Espefält

Operation tungt vatten
Neal Bascomb
Historiska media

Under andra världskriget satsade Hitlers Tyskland stora resurser på att tillverka en atombomb och en viktig del i det hade tungt vatten som framställdes i det av Tyskland ockuperade Norge. Den enda anläggningen för detta var en fabrik i Vemork och därför blev det av största betydelse för de allierade att förstöra fabrikens produktion. Det krävdes en riskfylld operation för att nå målet och i den här boken får man lära känna huvudpersonerna, följa förberedelserna och vara med under den kritiska insatsen.

Neal Bascomb har gjort ett gediget arbete när det gäller efterforskningar och levererar stor historisk detaljrikedom, inlevelse och även spänning. Operation tungt vatten är en läsvärd bok om den här hjältemodiga insatsen som blev en viktig historisk punkt i det andra världskriget.

Under andra världskriget satsade Hitlers Tyskland stora resurser på att tillverka en atombomb och en viktig del i det hade tungt vatten som framställdes i det av Tyskland ockuperade Norge. Den enda anläggningen för detta var en fabrik i Vemork och därför blev det av största betydelse för de allierade att förstöra fabrikens produktion. Det krävdes en riskfylld operation för att nå målet och i den här boken får man lära känna huvudpersonerna, följa förberedelserna och vara med under den kritiska insatsen.

Neal Bascomb har gjort ett gediget arbete när det gäller efterforskningar och levererar stor historisk detaljrikedom, inlevelse och även spänning. Operation tungt vatten är en läsvärd bok om den här hjältemodiga insatsen som blev en viktig historisk punkt i det andra världskriget.