07 maj 2018 13:13

07 maj 2018 13:13

Om mammans hemliga liv

ROMAN SLA HAR LÄST: Lena Jonsson

Plågsam kärlek
Elena Ferrante
Norstedts

Denna Elena Ferrante, aldrig får jag nog. Nu handlar det om debutromanen från 1992, Plågsam Kärlek, annars är det givetvis romansviten om Lila och Elena som blivit mest uppmärksammad.

Men givetvis hamnar vi återigen i Neapel. Delias mamma Amalia drunknar och Delia återvänder till kvarteren där hon växte upp för att kunna ordna med begravningen. Hon vill veta mer om mammans sista dagar och måste då också gräva sig djupt ner i barndomen. Hon inser att hon inte alls kände sin mamma som hon trodde. I jakten på Amalias historia tvingas hon också konfronteras med sig själv och även försonas med sitt förflutna.

Läsvärt? Ja visst, som alltid är Ferrantes berättelser så otroligt avskalade och avslöjande, alla framställs utan omskrivningar men ändå på något vis med mäsklig värme.

Denna Elena Ferrante, aldrig får jag nog. Nu handlar det om debutromanen från 1992, Plågsam Kärlek, annars är det givetvis romansviten om Lila och Elena som blivit mest uppmärksammad.

Men givetvis hamnar vi återigen i Neapel. Delias mamma Amalia drunknar och Delia återvänder till kvarteren där hon växte upp för att kunna ordna med begravningen. Hon vill veta mer om mammans sista dagar och måste då också gräva sig djupt ner i barndomen. Hon inser att hon inte alls kände sin mamma som hon trodde. I jakten på Amalias historia tvingas hon också konfronteras med sig själv och även försonas med sitt förflutna.

Läsvärt? Ja visst, som alltid är Ferrantes berättelser så otroligt avskalade och avslöjande, alla framställs utan omskrivningar men ändå på något vis med mäsklig värme.