21 maj 2018 16:34

21 maj 2018 16:34

Plågsamt om ett äktenskap

ROMAN: Lena Jonsson

Nej och åter nej
Nina Lykke
Wahlström & Widstrand

Det är jobbigt att läsa, plågsamt bitvis, när det norska paret Ingrid och Jan efter ett långt äktenskap splittras. Han vill ha den femton år yngre kollegan, men har svårt att handlöst kasta sig in i hennes liv. Trots att han är så kär. Eller är han det? Kanske är det känslan han jagar? Och han velar.

Och Ingrid är med i detta drama som hon inte valt. Hon verkar komma fram till att hon egentligen var lite olycklig och missnöjd innan bomben och otrohetsaffären detonerade. Men sveket är outhärdligt. Hanne känner också av sveket, Jan vågar inte och vill på sätt och vis både äta kakan och ha den kvar.

Jo, det är faktiskt jobbigt att läsa. Det är destruktivt och ger en mörk bild av tvåsamhet och ”i nöd och lust”. Men författaren lyckas ändå med humor behålla lite värme mellan raderna och romanen känns både viktig och tänkvärd.

Det är jobbigt att läsa, plågsamt bitvis, när det norska paret Ingrid och Jan efter ett långt äktenskap splittras. Han vill ha den femton år yngre kollegan, men har svårt att handlöst kasta sig in i hennes liv. Trots att han är så kär. Eller är han det? Kanske är det känslan han jagar? Och han velar.

Och Ingrid är med i detta drama som hon inte valt. Hon verkar komma fram till att hon egentligen var lite olycklig och missnöjd innan bomben och otrohetsaffären detonerade. Men sveket är outhärdligt. Hanne känner också av sveket, Jan vågar inte och vill på sätt och vis både äta kakan och ha den kvar.

Jo, det är faktiskt jobbigt att läsa. Det är destruktivt och ger en mörk bild av tvåsamhet och ”i nöd och lust”. Men författaren lyckas ändå med humor behålla lite värme mellan raderna och romanen känns både viktig och tänkvärd.