13 jun 2018 10:57

13 jun 2018 10:57

Imponeras av modig kvinna

BIOGRAFI

Modet att köra
Manal al-Sharif
Natur & Kultur

Det svårt att förstå hur begränsat livet är för kvinnor i Saudiarabien. De måste alltid ha en mans tillåtelse – oftast handlar det om mannen de är gifta med, annars bror eller far – att göra det som är en självklarhet för andra: Arbeta, studera och resa, att leva helt enkelt.

Kvinnor i Saudiarabien till och med fängslas om de kör bil. Därmed förstår man hur enormt modigt det var av Manal al-Sharif att sätta sig bakom ratten. Manar berättar i boken om sin religiösa uppväxt i Mecka, hur hon själv var helt inne på att leva enligt de regler som totalt begränsar flickors och kvinnor liv, hon följde en ytterst fundamentalistisk version av islam. Men gradvis förändrades hennes syn på hur man ska leva, så mycket att hon till slut körde bil.

I dag är hon en känd och stark feministisk röst i världen, förstås värd all beundran.

Lena Jonsson

Det svårt att förstå hur begränsat livet är för kvinnor i Saudiarabien. De måste alltid ha en mans tillåtelse – oftast handlar det om mannen de är gifta med, annars bror eller far – att göra det som är en självklarhet för andra: Arbeta, studera och resa, att leva helt enkelt.

Kvinnor i Saudiarabien till och med fängslas om de kör bil. Därmed förstår man hur enormt modigt det var av Manal al-Sharif att sätta sig bakom ratten. Manar berättar i boken om sin religiösa uppväxt i Mecka, hur hon själv var helt inne på att leva enligt de regler som totalt begränsar flickors och kvinnor liv, hon följde en ytterst fundamentalistisk version av islam. Men gradvis förändrades hennes syn på hur man ska leva, så mycket att hon till slut körde bil.

I dag är hon en känd och stark feministisk röst i världen, förstås värd all beundran.

Lena Jonsson