13 jun 2018 09:26

13 jun 2018 09:26

Nadia våldtogs av IS-soldater

BIOGRAFI

Den sista flickan
Nadia Murad
Albert Bonniers förlag

Här kommer ytterligare en förskräcklig berättelse – ”Den sista flickan - berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten” – om det vi alla chockades av när vi hörde det på nyheterna. I augusti 2014 gick Islamiska staten, IS, till attack mot yaziderna, en folkgrupp vid Sinjarberget i norra Irak.

Över 10 000 yazider tillfångatogs eller dödades. 21-åriga Nadia Murad var en av dem som kidnappades, hon såldes som sexslav till IS-soldater. Flera av hennes bröder och hennes mamma mördades. Nadia våldtogs om och om igen men hon gav aldrig upp – hon skulle hem!

Efter tre månader lyckades hon fly – en flykt som byggde på att hon fick lita på okända människor, kanske var de lojala med IS?

Det Nadia och hennes folkgrupp utsatts för är obegripligt grymt. Så viktigt att vi tar del av deras berättelser.

Lena Jonsson

Här kommer ytterligare en förskräcklig berättelse – ”Den sista flickan - berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten” – om det vi alla chockades av när vi hörde det på nyheterna. I augusti 2014 gick Islamiska staten, IS, till attack mot yaziderna, en folkgrupp vid Sinjarberget i norra Irak.

Över 10 000 yazider tillfångatogs eller dödades. 21-åriga Nadia Murad var en av dem som kidnappades, hon såldes som sexslav till IS-soldater. Flera av hennes bröder och hennes mamma mördades. Nadia våldtogs om och om igen men hon gav aldrig upp – hon skulle hem!

Efter tre månader lyckades hon fly – en flykt som byggde på att hon fick lita på okända människor, kanske var de lojala med IS?

Det Nadia och hennes folkgrupp utsatts för är obegripligt grymt. Så viktigt att vi tar del av deras berättelser.

Lena Jonsson