10 mar 2014 14:56

23 jan 2015 15:40

Tranorna tidiga till jubileum

Tranorna är tidiga i år. Redan i februari dök en trana upp vid Trandansen. Förmodligen övervintrad men nu har vännerna börjat anlända.

Under första veckan i mars har flera tranor observerats vid Hornborgasjön varje dag. I söndags var det lite av rekord med 144 räknade tranor. Det var även mycket folk på plats.

Hela parkeringen var full och det är ovanligt så här tidigt på året. Dessutom har krickor, sångsvanar, stjärtänder, grågäss och flera andra fågelarter rapporterats in från samma område senaste dagarna.

Även om de första tranorna har kommit dröjer det ett par veckor innan den stora massan av rastande tranor anländer. De tranor som är här nu är häckande tranor som kommer att stanna vid sjön.

I folktron är det tranan som kommer med våren och hon hyllades förr med en särskild dag – Tranedagen den 25 mars.

– Det fanns olika traditioner under Tranedagen. I Värmland skulle man ”springa trane”. Då skulle alla, gammal som ung, springa barfota i snön för god hälsa och skörd under det nya året, berättar Nina Backlund, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

20 år i år

Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 22 mars. Trandansen fyller 20 år i år och självklart ska 20 år av trandans och folkfest firas ordentligt. Det blir invigningstal, sagostund, guidningar, tipspromenader och mycket annat kul.

Sven-Erik och Valentina Karlsson åkte i måndags morse från Ljungskile för att titta på tranorna. Regnet ville aldrig riktigt släppa och tranorna var heller inte så talrika men de var inte ledsna för det.

– Vi passade på att besöka Falköping och Skara och gå en liten shoppingrunda. Det är väldigt fint här i bygden.

Under första veckan i mars har flera tranor observerats vid Hornborgasjön varje dag. I söndags var det lite av rekord med 144 räknade tranor. Det var även mycket folk på plats.

Hela parkeringen var full och det är ovanligt så här tidigt på året. Dessutom har krickor, sångsvanar, stjärtänder, grågäss och flera andra fågelarter rapporterats in från samma område senaste dagarna.

Även om de första tranorna har kommit dröjer det ett par veckor innan den stora massan av rastande tranor anländer. De tranor som är här nu är häckande tranor som kommer att stanna vid sjön.

I folktron är det tranan som kommer med våren och hon hyllades förr med en särskild dag – Tranedagen den 25 mars.

– Det fanns olika traditioner under Tranedagen. I Värmland skulle man ”springa trane”. Då skulle alla, gammal som ung, springa barfota i snön för god hälsa och skörd under det nya året, berättar Nina Backlund, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

20 år i år

Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 22 mars. Trandansen fyller 20 år i år och självklart ska 20 år av trandans och folkfest firas ordentligt. Det blir invigningstal, sagostund, guidningar, tipspromenader och mycket annat kul.

Sven-Erik och Valentina Karlsson åkte i måndags morse från Ljungskile för att titta på tranorna. Regnet ville aldrig riktigt släppa och tranorna var heller inte så talrika men de var inte ledsna för det.

– Vi passade på att besöka Falköping och Skara och gå en liten shoppingrunda. Det är väldigt fint här i bygden.

  • Robert Löfgren