15 maj 2014 16:30

23 jan 2015 15:44

Damberg värnar om småföretagarna

S vill göra det lättare för de som vill ta över ett företag

Socialdemokraterna vänder sig till småföretagarna inför valet.
– Där finns de flesta arbetena, säger gruppledaren Mikael Damberg.

Damberg, som besökte Skaraborg under torsdagen, är gruppledare för S-folket i riksdagen, och har koncentrerat sig på småföretagen under valrörelsen. Han har besökt åtskilliga, lokaliserat problem, bland annat att flera företag står inför en generationsväxling och att det kan vara svårt att hitta någon som vill ta över. I Skaraborg är cirka 40 procent av småföretagarna över 55 år.

– Vi vill underlätta övertaganden och bland annat införa en regionalt fungerande företagarförening, där vi kan matcha yngre till de företag som finns. Det är lättare att ta över ett företag som fungerar än att starta något helt nytt.

Dela på risken

Mikael Dambergs parti vill även att staten ska hjälpa till när någon vill ta över ett befintligt företag.

– Det är inte lätt att få lån; bankerna ska fortfarande kreditbedöma men staten är med och delar på riskerna. Vi vill även att den andra sjukskrivningsveckan ska bort, att småföretagarna ska få betalt i tid och inte användas som bank av storföretagen och att 300 miljoner skjuts till för en exportsatsning.

Han ser inga problem att ett arbetarrörelseparti kämpar för småföretagarna.

– Nej, det är här jobben finns och om målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, vilket innebär en halvering av den nivå vi ligger på nu, ska nås måste något göras.

Mikael Damberg inledde besöket i Skövde med ett lunchseminarium på högskolan.

Damberg, som besökte Skaraborg under torsdagen, är gruppledare för S-folket i riksdagen, och har koncentrerat sig på småföretagen under valrörelsen. Han har besökt åtskilliga, lokaliserat problem, bland annat att flera företag står inför en generationsväxling och att det kan vara svårt att hitta någon som vill ta över. I Skaraborg är cirka 40 procent av småföretagarna över 55 år.

– Vi vill underlätta övertaganden och bland annat införa en regionalt fungerande företagarförening, där vi kan matcha yngre till de företag som finns. Det är lättare att ta över ett företag som fungerar än att starta något helt nytt.

Dela på risken

Mikael Dambergs parti vill även att staten ska hjälpa till när någon vill ta över ett befintligt företag.

– Det är inte lätt att få lån; bankerna ska fortfarande kreditbedöma men staten är med och delar på riskerna. Vi vill även att den andra sjukskrivningsveckan ska bort, att småföretagarna ska få betalt i tid och inte användas som bank av storföretagen och att 300 miljoner skjuts till för en exportsatsning.

Han ser inga problem att ett arbetarrörelseparti kämpar för småföretagarna.

– Nej, det är här jobben finns och om målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, vilket innebär en halvering av den nivå vi ligger på nu, ska nås måste något göras.

Mikael Damberg inledde besöket i Skövde med ett lunchseminarium på högskolan.

  • Alf Ehn