28 jul 2014 06:00

07 jan 2015 10:16

Varning för magsjuka under rötmånaden

Rötmånaden har inletts men risken för magsjuka ökar under hela sommaren.
– Värme och hög luftfuktighet ökar risken för bakterietillväxt, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog, Skaraborgs sjukhus.

Egentligen borde det vara logiskt, att använda sig av samma strikta livsmedelshygien under sommaren som under resten av året.

Så är det dock inte och därför ökar antalet fall av magsjuka orsakat av bland annat bakterien campylobacter.

– Många orkar inte vänta när de grillar och så blir maten inte helt genomgrillad. Många använder även samma skärbräda till köttet som till tomaterna och sköljer salladen i vatten som inte är rent, säger Nolskog och ger tre exempel på orsaker till magsjuka.

Han tillägger:

– Det är samma regler för hantering av livsmedel, även om man är i lite mer primitiva miljöer. Sedan gör värmen att bakterierna växer till snabbare.

Om någon drabbas av campylobacter är den behandlande doktorn anmälningsskyldig. I år har 3 088 fall anmälts, varav 912 blivit smittade i Sverige. Av dem kommer 182 från Västra Götaland.

– Vi har klart fler fall i Västra Götaland men det är bara de svårt sjuka som kommer till sjukhusen, så vi ser bara toppen av isberget. De allra flesta som drabbas söker inte vård, säger Nolskog.

Hur skyddar man sig bäst?

– Tvätta händerna och var noga med mathygienen.

Ingen magsjuka

Mariestadsborna verkar sköta sig. Ingen av vårdcentralerna i staden har haft patienter med magsjuka den senaste tiden.

– Under somrarna brukar det dyka upp fall men hittills har det varit väldigt lugnt, säger Helena Höglund, distriktssköterska vid Kinnekullehälsans vårdcentral.

Inte heller Närhälsans vårdcentral har fått påringningar om magsjuka.

– Vi hoppas att informationen som gått ut i media nått fram. Det är viktigt att dricka mycket, få i sig salt och sköta hygienen, både den personliga och mathygienen, säger Anne-Marie Furustam, biträdande vårdcentralschef.

Egentligen borde det vara logiskt, att använda sig av samma strikta livsmedelshygien under sommaren som under resten av året.

Så är det dock inte och därför ökar antalet fall av magsjuka orsakat av bland annat bakterien campylobacter.

– Många orkar inte vänta när de grillar och så blir maten inte helt genomgrillad. Många använder även samma skärbräda till köttet som till tomaterna och sköljer salladen i vatten som inte är rent, säger Nolskog och ger tre exempel på orsaker till magsjuka.

Han tillägger:

– Det är samma regler för hantering av livsmedel, även om man är i lite mer primitiva miljöer. Sedan gör värmen att bakterierna växer till snabbare.

Om någon drabbas av campylobacter är den behandlande doktorn anmälningsskyldig. I år har 3 088 fall anmälts, varav 912 blivit smittade i Sverige. Av dem kommer 182 från Västra Götaland.

– Vi har klart fler fall i Västra Götaland men det är bara de svårt sjuka som kommer till sjukhusen, så vi ser bara toppen av isberget. De allra flesta som drabbas söker inte vård, säger Nolskog.

Hur skyddar man sig bäst?

– Tvätta händerna och var noga med mathygienen.

Ingen magsjuka

Mariestadsborna verkar sköta sig. Ingen av vårdcentralerna i staden har haft patienter med magsjuka den senaste tiden.

– Under somrarna brukar det dyka upp fall men hittills har det varit väldigt lugnt, säger Helena Höglund, distriktssköterska vid Kinnekullehälsans vårdcentral.

Inte heller Närhälsans vårdcentral har fått påringningar om magsjuka.

– Vi hoppas att informationen som gått ut i media nått fram. Det är viktigt att dricka mycket, få i sig salt och sköta hygienen, både den personliga och mathygienen, säger Anne-Marie Furustam, biträdande vårdcentralschef.

  • Alf Ehn

Råd i sommartider

När du handlar:

Det kan bli varmt i bilen, ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar.

När du kommer hem:

Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

På utflykt, på landet eller i båten:

Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.

Tvätta händerna efter toalettbesök, efter att du varit i kontakt med djur och innan du ska laga mat.

Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött

Källa: Livsmedelsverket

Hos människor och djur

Campylobacter är en bakterie som kan finnas hos både människor och djur. Bakterien finns normalt i tarmkanalen hos ett flertal olika djurarter som fåglar, grisar, nötkreatur, hund, katt och gnagare. En infektion med campylobacter är den vanligaste livsmedels- och vattenburna zoonosen, zoonos betyder att sjukdomen kan smitta mellan djur och människor.

Bakterien utsöndras med avföring hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel. För att förebygga smitta är det viktigt att ha allmänt god hygien. För dåligt uppvärmt kött med ursprung från fågel, får eller gris och opastöriserad mjölk är exempel på livsmedel som kan sprida campylobacter. De kan också spridas via förorenat vatten.

Sjukdomen bryter oftast ut 1-3 dagar efter smittotillfälle, men det kan även ta upp till tio dagar. Symtom hos människa är kraftiga buksmärtor, diarré, kräkningar och feber. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men ibland måste man ge vätskeersättning.

Källa: Jordbruksverket